2024. április 25., csütörtök

Semmi sem változik (?)

A zentai Sabotronic felkészült a digitális tévésugárzás hálózati továbbítására

Az utóbbi időben a tévéállomások szinte naponta igyekeznek felhívni a nézők figyelmét, hogy nagyjából fél év múlva Szerbiában teljesen megszűnik a hagyományos (analóg) adás, és minden adó köteles lesz áttérni a digitális műsorsugárzásra. Ezzel együtt részletes magyarázattal szolgálnak arra vonatkozóan is, hogy milyen típusú átalakítóra lesz szükség. Akik ugyanis régebbi gyártású készülékkel rendelkeznek, július elsejétől a tévéjük „se kép, se hang” nélkül csupán porfogó lesz a lakásban. Arra azonban az átlagember számára csak kevéssé érthető módon térnek ki, hogy mi a helyzet a kábeltévét használókkal.

Ezzel kapcsolatban Szabó Alfréd, a zentai Sabotronic kábelszolgáltató társtulajdonosa megnyugtatólag elmondta, hogy az ő hatáskörükbe tartozó családoknál gyakorlatilag semmi sem változik. A cég ugyanis már beszerezte (és beszerelte) a digitálist analóg adássá átalakító rendszert, s ezért a felhasználók a jövő év második felétől sem veszik észre, hogy „magasabb szinten” bármi történt volna.

– A digitális adások vételére alkalmatlan tévékészülékekkel rendelkezők számára külön frekvencián, megfelelő átalakítón keresztül közvetítjük a mi fejállomásunkhoz beérkező digitális adásokat, míg a korszerűbbekhez a mi beavatkozásunk nélkül, de elkülönített frekvencián érkeznek az adásjelek – magyarázta Szabó Alfréd.

– Mi a kettő között a különbség?

– A digitális adásnál sokkal jobb a kép és a hang minősége, tehát élvezhetőbb az adott műsor. Ezenkívül nem hatvan, hanem száznyolcvan tévéállomás műsora fogható. A félreértések elkerülése végett hangsúlyozni kell azt is, hogy amennyiben a készülék tulajdonosa digitális minőségben, de régi készüléken szeretné nézni a műsort, lehetőség van megfelelő készülék beszerelésére. Mi erre is felkészültünk, és aki szükségét érzi, a kép és a hang minőségének javítására nálunk az adaptert akár tizenkét hónapos törlesztésre megvásárolhatja. Ez havi 400-500 dinár pluszköltséget jelent, de annak üzembe helyezésével nemcsak az analóg rendszerben továbbított hatvan, hanem ezenfelül még százhúsz állomást foghat. Egyébként a szerkezetet lényegében beszerzési áron adjuk, és a beszerelését is ingyenesen végezzük.

Az elmondottak alapján tehát mindenki eldöntheti, hogy elégséges-e számára a meglevő és régi típusú tévén fogható adók száma, vagy szeretné az HBO és a többi, kizárólag digitális rendszerben működő tévéállomások műsorát is élvezni.