2024. április 23., kedd

Szervezett szemétgyűjtés a falvakban is

Kétezer szemeteskukát osztanak szét Csóka községben

Csóka község területén mind ez idáig a kommunális hulladék begyűjtése és elszállítása kizárólag Csóka településen zajlott szervezett formában. A falvakban: Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon a jövő hét elején kezdik meg szétosztani az új 120 literes kukákat, amelyekből a községi önkormányzat pályázat útján 1850 darabot vásárolt. Amint azt Balázs Ferenc polgármester elmondta, a község három legnagyobb falujából ezentúl a csókai szeméttárolóba hordják a szemetet. A községi költségvetésből 3,2 millió dinárt fordítottak a szemeteskukák beszerzésére, amihez a tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi titkárság még egymillió dinárral járult hozzá.

A Csóka Kommunális Közvállalat igazgatónője, Ónodi Ibolyka elégedettségének adott hangot, hogy a községi vezetés gondot visel a vállalat szolgáltatásainak és gépparkjának a bővítésére, ami lehetővé teszi a szervezett szemétbegyűjtés kiterjesztését a falvakra is. Azok a háztartások kapnak új szemeteskukát, amelyek rendszeresen törlesztik az elfogyasztott ivóvíz árát, és nem tartoznak több mint kéthavi számlával. A közelmúltban vásárolt új szemeteskocsival hetente két alkalommal végzik a falvakban szétosztásra kerülő kukák ürítését.

A tartományi környezetvédelmi titkárság titkárhelyettese, Dobai János tegnapi csókai látogatása alkalmával kiemelte, hogy a titkárság összesen 17 millió dinárt osztott szét tucatnyi község között az olyan és hasonló környezetvédelmi beruházások támogatására, mint amilyen Csókán történt, ahol a falvak háztartási hulladékának a környezetkímélő összegyűjtését és elszállítását sikerül megoldani. A tartós és hosszú távú megoldást azonban a Szabadka melletti regionális lerakat és feldolgozóüzem megépítése jelenti, ahová a Csóka községben keletkező kommunális hulladékot is el fogják szállítani további kezelésre.