2024. április 25., csütörtök

Varsónál „nyugodt helyen” (kín)vallatott a CIA

Lengyel politikusok elismerték, hogy a CIA titkos börtönt működtetett hazájukban. Hivatalosan erről korábban senki nem beszélt, nem ismert el semmit, sőt Varsó igyekezett elhallgatni az amerikai kémszervezettel folytatott különös együttműködés minden részletét.

A hét derekán azonban Leszek Miller volt miniszterelnök és Aleksander Kwaśniewski volt államfő megerősítette: mandátumuk idején (még 2001-ben) arról állapodtak meg Washingtonnal, hogy „nyugodt helyet” biztosítanak Lengyelországban, ahol az amerikai titkosszolgálat „információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól”.

Mindketten azután szólaltak meg, hogy az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága – fél évtizedes vizsgálódás után – kedden közzétette jelentését a CIA-börtönökben évekig alkalmazott vallatási módszereiről, melyek egy része kínzásnak, azaz törvénytelennek minősül. Az amerikai titkosszolgálat főként az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elfogott (olykor csak feltételezett) tagjaiból igyekezett – mint a jelentésből kiderül: csekély eredménnyel – információkat kicsikarni. Elsősorban azokban a különleges börtönökben, amelyeket a New York-ban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után létesített.

A szenátusi jelentés nem nevezett meg országokat, amelyek ebben a sajátos hírszerzési és börtönműködtetési akcióban együttműködtek a CIA-val. A dokumentum azonban megemlít egy „kék fogvatartási helyszínt”, amely valószínűleg Lengyelországban volt.

Régóta rebesgetik, hogy két európai országban, Romániában és Lengyelországban is működtek CIA-börtönök. Nem alaptalanul, hisz a krakkói ügyészség már 2008 óta vizsgálódik az állítólagos intézmény ügyében. Ráadásul az idén nyáron a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta, és 230 ezer euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Varsót, mert bűnrészes a szaúdi születésű Abu Zubajdah és a szaúdi állampolgárságú Abd al-Rahim al-Nasíri megkínzásában.

Mindkét férfi azért indított pert, mert szerintük a CIA lengyelországi börtönében megkínozták őket. Miller a nyáron igazságtalannak és erkölcstelennek nevezte a miniszterelnöksége idején lezajlott állítólagos cselekményt minősítő ítéletet, amelyről azt nyilatkozta, hogy nem bizonyítékokon alapszik, hanem szóbeszéden, és pletykákon.

A héten már másként emlékezett, szintúgy a volt elnök. Utóbbi azt a feltételezést is megerősítette, hogy a CIA lengyelországi titkos létesítménye a Varsótól északra fekvő Stare Kiejkuty település határában volt, egy szigorúan őrzött épületegyüttesben. Az általa elfogadhatatlannak és visszataszítónak bélyegzett kegyetlen vallatási módszerekért az Egyesült Államokat, a CIA-t és George W. Bush akkori amerikai elnököt hibáztatja.

Miller exminiszterelnök ugyanakkor azt állítja: egyetlen lengyel hírszerzőt sem gyanúsítanak kínvallatással. Megállapítása nem hatotta meg Bronisław Komorowski jelenlegi államfőt, aki az ügyben tanúsított magatartása miatt elhatárolódott az egykori Miller-kabinettől.