2024. április 19., péntek

Meggyógyult az utolsó ismert beteg Maliban

Meggyógyult Maliban az ebolavírussal fertőzött utolsó ismert beteg, és elhagyta a kórházat – jelentette be pénteken az ország egészségügy-minisztériuma.

Maliban nyolc ebolás megbetegedés volt, valamennyien a szomszédos Guinából érkezettek révén fertőződtek meg. Az országban jelenleg nincs megerősített, illetve ebolagyanús megbetegedés, de a hatóságok továbbra is ellenőrzés alatt tartanak 26 embert, akik korábban ebolabetegekkel érintkeztek. A testnedvek útján terjedő ebola vérzéses láz tünetei huszonnégy napon belül jelentkezhetnek.

Az utolsó pácienst csütörtökön engedték ki a kórházból, miután a vírustesztje negatív volt. A kormány mindenesetre figyelmeztette a lakosságot, hogy a jövőben is legyenek éberek. Egy országot akkor minősítenek ebolamentesnek, ha 42 nap – a lappangási idő kétszerese – alatt nem jeleznek új megbetegedéseket.

A mostani járványban több mint 18 100-an betegedtek meg, túlnyomó többségük Guinában, Libériában és Sierra Leonéban, és közülük mintegy 6500-an haltak meg.

A The Washington Post fotóriportere, aki Libériából tudósított a járványról, csütörtökön összeesett és meghalt, amikor visszatért a faluból, ahol dolgozott. A háromszoros Pulitzer-díjas Michel du Cille kórházba szállítás közben halt meg – közölte a lap.

A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.