2024. április 19., péntek
CIA-KÍNVALLATÁS

Cheney: Szép volt fiúk!

Dick Cheney volt amerikai alelnök élesen bírálta csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottságának kedden nyilvánosságra hozott jelentését a CIA kegyetlen vallatási módszereiről, és azt hangoztatta, a CIA nem elítélést, hanem dicséretet érdemel, mert életeket mentett meg.

Cheney – aki 2001 és 2009 között George W. Bush alelnöke volt – szerint a jelentés „tele van hülyeségekkel”. Elismerte azonban, hogy nem olvasta el a teljes anyagot. Úgy vélte, a CIA hozzáállása szükségszerű volt a 9/11-es terrortámadások után, és akik a programban részt vettek, a kötelességüket teljesítették.

– Mi kértük az ügynökséget arra, hogy tegyen lépéseket, és készítsen programokat abból a célból, hogy elkapják azokat az aljas gazfickókat, akik közülünk 3000-et megöltek szeptember 11-én, továbbá biztosítsák azt is, hogy ez még egyszer nem történhet meg – hangoztatta, hozzátéve, hogy a CIA pontosan ezt tette.

Cheney egyúttal cáfolta a jelentés azon megállapítását, hogy a hírszerző ügynökség félrevezette a csúcsvezetőséget. – Bush elnök mindent tudott, amit tudnia kellett a CIA-kihallgatásokról, és amit tudni akart róluk. Ismerte a módszereket..., és én sem igyekeztem megkímélni ettől – mondta.

A szenátusi bizottság republikánus tagjai előző nap külön jelentést adtak ki, amelyben – Cheney szavaival egybecsengően – méltatlannak, elhibázottnak és az adófizetői pénz pazarlásának minősítették a demokraták készítette jelentést.