2024. március 28., csütörtök

Enyhült az időjárás Kelet-Szerbiában

A szakemberek megkezdték az alacsony feszültségű hálózatok helyreállítását is

Enyhülni kezdett csütörtökön az időjárás Kelet-Szerbiában, aminek köszönhetően a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) szakemberi könnyebben hozzáférhettek az elmúlt napok időjárási viszontagságai következtében megrongálódott távvezetékeknek. Az EPS szakembereinek reményei szerint mára az összes településen sikerül visszaállítaniuk az áramszolgáltatás.

A több mint egy hete tartó ítéletidőben Kelet-Szerbia 11 községében üzemzavar keletkezett az áramellátási hálózatban. A faágakra és a távvezetékekre fagyott ónos eső, majd a hó miatt faágak és vezetékek szakadtak le, valamint több villanypózna is kidőlt. Az EPS szakemberei azonnal kisiettek az áram maradt településekre, az időjárási viszontagságok miatt azonban sok esetben, amit reggelre sikerült helyrehozniuk, az estére meghibásodott. A hét elején Knjaževac községben 37 településen nem volt áramszolgáltatás, csütörtökön viszont már csak 10 település nélkülözte az elektromos energiát.

Knjaževac község településein kívül 3 boljevaci és 3 svrljigi faluban nem volt csütörtökön áram. Darko Bulatović, az EPS délkeleti részlegének igazgatója szerint az alacsonyabb tengerszint feletti területeken az idő enyhült, a jég és a hó olvadni kezdett, a köd pedig feloszlott, így a szakemberek megkezdhették az alacsony feszültségű hálózatok helyreállítását is. Szavai szerint jelenleg csupán a magasabb tengerszint felett lévő falvakban van csupán baj.

Az EPS helyi szakembereinek munkáját niši, leskovaci, prokupljei, piroti, vranjei, belgrádi és vajdasági üzemzavar-elhárító csapatok is segítik, a bajba jutott polgároknak pedig a községek élelem-, víz-, orvosi és szociális ellátást biztosítanak. A mentési munkálatokba a Vöröskereszt is bekapcsolódott. Egyes településeken az alacsony feszültségű hálózat ép, itt nagy teljesítményű aggregátorokkal tartják életben az áramszolgáltatást, azokban a falvakban pedig, ahol ez a hálózat is megsérült, a mentésben részt vevők kisebb aggregátorokkal néhány óránként házról házra járnak, hogy legalább a legalapvetőbb házi elektromos készülékeket ellássák egy ideig árammal.

Stojan Vasović, az EPS čačaki részlegének vezetője megerősítette, hogy a Morava-térségben szerdán sikerült teljes egészében visszaállítani az áramszolgáltatást.

– Čačak, Lučani, Gornji Milanovac, Ivanjica és Senjica községben is stabil az áramszolgáltatás – nyilatkozta Vasović.

A Kelet-szerbiai útkarbantartó vállalatok beszámolói szerint annak ellenére, hogy a hótakaró vastagsága 15 és 25 centméter vastagságú, az összes első osztályú út járható, és csak egyes hegyvidéki utakon okoznak kisebb hócsuszamlások gondot.