2024. április 25., csütörtök

Sokan lopják az áramot

Az újvidékiek összesen 550 millió dinárral tartoznak az Elektrovojvodina áramszolgáltatónak, kényszermegfizettetéssel eddig 19 millió dinárt hajtottak be.

A kényszermegfizettetést csak most kezdték el, de a rendszertelenül fizetők minden bizonnyal hideg lakásban telelnek majd át. Az Eletrovojvodinában elmondták: az áram ugyanolyan áru, mint a többi, így fizetni kell érte, különben megvonják a szolgáltatást.

– Nagyon fontos, hogy mindenki egyenlítese ki a tartozását, mert hideg van, küszöbön állnak az ünnepek, mindenkinek melegre és áramra van szüksége – mondták az illetékesek.

Az áramlopás egyre gyakoribb, de nem alhatnak nyugodtan azok, akik illegálisan csatlakoznak a rendszerre, mert az áramszolgáltató dolgozói megbüntetik őket. Az Elektrovojvodina felmérései szerint minden 15. felhasználó illegálisan kapcsolódik rá az áramszolgáltató hálózatára.

Az áramlopás folyamatos ellenőrzését 2011 óta végzi az Elektrovojvodina, havonta 2500 felhasználót „figyelnek meg”.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy meggátoljuk az áramlopást. Azokat, akiket törvényszegésen kapunk, lekapcsoljuk a vezetékről. Ezt már sokan megtapasztalták. Azok pedig, akiket még nem értünk tetten, hamarosan találkoznak az ellenőreinkkel. Senki sem lehet kivétel, minden felhasználónkkal egyformán bánunk – figyelmeztetnek. Hozzátették: az Elektrovojvodina kötelékében működő, illegális felhasználókat felderítő csoport 24 órán át ténykedik, ezt a felhasználók is megtapasztalhatják, mert folyamatos ellenőrzéseket végeznek.

Az illegális áramfogyasztók óriási kárt okoznak a szolgáltatónak, mindemellett a saját életükkel játszanak, mert a magasfeszültségű vezeték nagyon veszélyes. Többször is előfordult, hogy halálos balesetet szenvedtek, akik próbálkoztak.

A polgároknak meglehetősen kreatívak, amikor áramlopásról van szó. A korábban alkalmazott módszerek közé tartozik a mágnes használata, amely meggátolja a villanyóra működését, de az efféle turpisságokra már rég rájöttek az illegális felhasználókat felderítő csoport tagjai. Manapság már sokkal modernebb módszerekkel élnek, olyan elektronikus berendezéseket kapcsolnak rá az áramórákra, amelyek meggátolják rendes működését – olvasható a Radio 021 hírportálján.

Az Elektrovojvodinában elmondták, hogy az illetéktelen felhasználók megbüntetése érdekében, ha szükséges, a rendőrséget is kihívják.

– A vállalat folytatja az illegális felhasználók elleni harcot. Sajnos olyan eset is volt, hogy a rendőrséget hívtuk segítségül. Megpróbálunk még jobban odafigyelni azokra, akik lopják az áramot, és igyekszünk kiiktatni minden olyan eshetőséget, ami megkönnyítheti a törvénysértő felhasználók dolgát – mondták az illetékesek.