2024. április 23., kedd

„A mostani emlékhely erőt adó jel”

Péterrévén emlékhelyet avattak Takács Ferenc mártír plébános emlékére

A Délvidék Kutató Központ szervezésében kedden a péterrévei Mindenszentek római katolikus templom udvarán rangos vendégek jelenlétében leleplezték le Takács Ferenc mártír plébános emlékhelyét. Az 1944-ben kegyetlenül megkínzott, majd a hívei szeme láttára agyonlőtt mártír plébánosra a templomban emlékeztek a megjelentek.

Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke üdvözlő beszédében köszöntötte a megjelenteket: Hegyi Lászlót, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, dr. Babity János szabadkai főkonzult, Horváth Lászlót, a nemzetpolitikai államtitkárság délvidéki területi és kapcsolattartási referensét, Varga László köztársasági képviselőt, Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, Juhász Bálint gazdasági titkárhelyettest, Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökét, dr. Kozma Gábort, a szegedi Gál Ferenc Főiskola rektorát, dr. Szigeti Andreát, a főiskola intézetvezetőjét és dr. Zakar Pétert, a Délvidéki Kutató Központ elnökét.

Dr. Kozma Gábor rektor beszédében arra emlékeztetett, hogy a 35 magyar mártír pap közül két és fél év alatt immár a hatodiknak állítanak örök emléket Vajdaságban.

– Kelet-Európában évtizedek teltek el úgy, hogy lehajtott fővel kellett járni, nem létezett nemzeti emlékezet, és erőszakkal szorították vissza az elsődleges közösségszervező erőt, az egyházat. Az egyház mégis megmaradt, és a nemzeti emlékezet is. Megtisztelő, hogy a szegedi főiskola is részese lehet ennek az emlékezésnek – mondta a többi között dr. Kozma Gábor.

Hegyi László helyettes államtitkár beszédében azt emelte ki: Takács Ferenc mártír plébánoson keresztül minden olyan magyarra emlékezünk, akiknek annyi volt csupán a bűnük, hogy magyarok és katolikusok voltak.

– Nemcsak azok lettek a népirtás áldozatai, akiket megöltek, hanem azok is, akiket bebörtönöztek, internáltak, kitelepítettek, törvényen kívül helyeztek, rokkanttá és földönfutóvá tettek, és azok is, akik csak a lelkükben hordozhatták a gyászukat. A mostani emlékhely erőt adó jel – erőt ad, hisz olyan embernek állít emléket, aki plébánosként és országgyűlési képviselőként is a rábízottakat szolgálta, és azért kellett meghalnia, mert a közösség összetartó ereje volt – jelentette ki Hegyi László.

Pásztor István köszönetet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, a Délvidék Kutató Központnak, a Gál Ferenc Főiskolának és Magyar Annának az eddigi támogatásért, Pásztor Bálint és Varga László köztársasági képviselőknek pedig azért, mert elmondása szerint nélkülük nem született volna meg sem a tavalyi deklaráció, sem a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét eltörlő idei kormányrendelet.

– Az advent időszak egybecseng azzal a várakozással, amely hetven év után az idén teljesedett be az igazság győzelmével. Volt erőnk és kitartásunk eljutni idáig. Azért vagyunk itt, mert olyan papjaink voltak és vannak, mint akire most is emlékezünk – nélkülük egy közösség sem tud fölemelkedni – jelentette ki Pásztor.

Takács Ferenc plébános emlékhelyének a megkoszorúzása után Tóth Árpád péterrévei plébános adott áldást az emlékhelyre. Az eseményt a Scuola Cantorum kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.