2024. április 23., kedd

Kubai hadjártat az ebola ellen

Máris visszatérne Afrikába, hogy folytassa az ebola elleni küzdelmet az a kubai orvos, akit a rendkívül veszélyes kór novemberben fertőzött meg Sierra Leonéban, de egy svájci gyógykezelésen teljesen meggyógyult. Félix Báez Sarría belgyógyász a minap visszatért Havannába, ahol magas rangú állami tisztségviselők fogadták, közöttük volt Roberto Morales Ojeda egészségügyi miniszter is.

Báez doktor az ebolajárványban megbetegedettek kezelésére utazott korábban Nyugat-Afrikába, ahol már 250 kubai orvosból és ápolóból álló egészségügyi csapat kapcsolódott be a fertőző betegség elleni küzdelembe. A kór 2014 februárjában ütötte fel ismét a fejét Afrikában, ahol először 1976-ban regisztrálták.

A jelenlegi járvány a legsúlyosabb az eddigiek közül: már több mint 6100 ember halálát okozta, főként Nyugat-Afrikában. A vírussal megfertőzöttek száma megközelíti a 18 000-et.

A betegség az idén először Guineában jelent meg, amely Sierra Leonéval és Libériával a vírustól leginkább sújtott országok közé tartozik. Nyugat-Afrika államai egyedül képtelenek leküzdeni a veszélyt, ezért külföldi szakmai és anyagi segítségre szorulnak. Az EU már 1,1 milliárd eurót ajánlott fel a gyógyíthatatlannak számító kór elleni küzdelemre. Nemzetközi szervezetek ugyancsak dollárszázmilliókkal támogatják az ebola elleni harcot.

A helyszínen segítő külföldi szakembercsoportok közül a kubai a legnagyobb. A 11 millió lakosú karibi szigetország hozzájárulása a küzdelemhez nemzetközi elismerést váltott ki, és ráirányította a figyelmet Havanna „gyógydiplomáciájára”. Ennek az a lényege, hogy Kuba fél évszázada folyamatosan küld orvosokat és ápolókat külföldre, olykor humanitárius megfontolásból, máskor viszont pénzért, vagy egyéb ellenszolgáltatásért.

A humanitárius küldetés sokszor hatalmas valutabevételhez juttatja a kubai kommunista kormányt. Havanna régóta hatmilliárd euró körüli összeget zsebel be évente az egészségügyiek „exportjából”, miközben a külföldön dolgozó orvosainak fizetése igen szerény, sőt töredéke a helyi orvosok jövedelmének. A kubai kereseteknél azonban lényegesen magasabb. A külföldi munka befejeztével a hazatérőket ugyanakkor szép összegű pénzjutalommal fogadják, amelyből Kubában autó, vagy akár lakás is vásárolható.

A gyógyászati diplomácia keretében jelenleg mintegy 50 000 kubai orvos és egészségügyi alkalmazott végez külföldön munkát; közülük a legtöbben (csaknem 30 000-en) Venezuelában és Brazíliában (12 000-en) dolgoznak. A két dél-amerikai országban kemény bírálatok is elhangzottak már rovásukra, sőt alkalmazásuk feszültségeket okozott a szakmán belül, mivel olyan vidékeken és helyeken (például nyomornegyedekben) is elvállalták a munkát, amelyeket a hazai orvosok kerülnek.