2024. április 19., péntek

Átvette a Nobel-békedíjat Malala és Szatjárti

Átadták a Nobel-békedíjat szerdán Oslóban az indiai Kailás Szatjártinak és a pakisztáni Malala Juszafzainak, akiket a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcukért tüntettek ki.

Kailás Szatjárti  és Malala Juszafzai a szerdai oslói díjátadáson (Fotó: Beta/AP)

Kailás Szatjárti és Malala Juszafzai a szerdai oslói díjátadáson (Fotó: Beta/AP)

„Nem azért meséltem el a történetemet, mert különleges, hanem mert nagyon is átlagos. Ez sok más lány története is. Egészen biztos vagyok benne, hogy én vagyok az első olyan Nobel-békedíjas, aki még veszekszik az öccseivel. Azt akarom, hogy mindenhol béke legyen, de az öccseimmel még dolgozunk ezen” – mondta a díj átvétele után a mindössze 17 éves Malala, aki azzal vívta ki az elismerést, hogy hosszú évek óta küzd azért, hogy a lányok joguk lehessen a tanuláshoz. 2012-ben hazájában, Pakisztánban a tálibok fejbe lőtték ezért.

A támadás óta Nagy-Britanniában élő Malala a díjátadóra barátaival és pakisztáni, szíriai és iraki aktivistákkal érkezett. Vele tartott két olyan pakisztáni lány is, akiket vele egy napon szintén megtámadtak a tálibok, amiért iskolába akartak menni. A 16, illetve 17 éves lányok azt mondták, mindhárman a „Malala misszió” tagjai, amelynek célja, hogy a fiatal lányoknak világon mindenhol lehetőségük legyen a tanulásra.

Kailás Szatjárti gyermekjogi aktivista arról emlékezett meg, hogy munkája során két kollégáját is elvesztette. „A gyermekek védelméért küzdő kollégám holttestének cipelése olyasmi, amit soha nem felejtek el, még akkor sem, amikor itt ülök, hogy átvegyem a Nobel-békedíjat” – fogalmazott.

A kényszermunkára fogott gyermekekről szólva azt hangsúlyozta, „nincs súlyosabb erőszak, mint gyermektől megtagadni az álmait”. Szatjárti mintegy 80 ezer gyermeket mentett meg a rabszolgamunka elől különböző akcióival.