2024. április 18., csütörtök

A csokinagyhatalom Szerbiába jön

A szerb–olasz kereskedelmi együttműködés elmélyítéséről beszélgetett Rómában Aleksandar Vučić

Olaszország támogatásáról biztosította szerdán a Rómában tartózkodó Aleksandar Vučić szerb kormányfőt Giorgio Napolitano olasz államfő. Vučić vendéglátójának a közelmúltban megkezdett reformokról és az ország eddigi európai útjáról számolt be. A szerb miniszterelnök értékelése szerint az országban sikerült megőrizni a stabilitást, annak ellenére, hogy a megkezdett reformok igencsak nehezek. Szerbia emellett a Nyugat–Balkán stabilitásának oszlopává vált, emelte ki Vučić, majd a szerb–olasz kapcsolatokat méltatta.

Aleksandar Vučić Giorgio Napolitanóval is tárgyalt (Fotó: Beta/AP)

Aleksandar Vučić Giorgio Napolitanóval is tárgyalt (Fotó: Beta/AP)

– 2013-ban Olaszország Szerbia legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált. Arra számítunk, hogy 2014-ben fokozódik a két ország közötti kereskedelmi együttműködés. Szerbia és Olaszország között 3,5 milliárd euró értékben valósul meg árucsere-forgalom, számításaink szerint ez a jövőben csak növekedhet. Az elkövetkezőkben a Ferrero és a Cremonini olasz vállalatok nyitnak beruházást Szerbiában, a szintén olasz Geox pedig már jelen van a szerb piacon – taglalta Vučić.

Napolitano elégedetten értékelte a szerbiai reformokat, és azt tanácsolta a szerb kormányfőnek, hogy mindvégig tartson ki, és ne álljon el a megkezdett folyamatoktól. Az olasz államfő végül megerősítette, hogy Olaszország továbbra is támogatja Szerbia euroatlanti integrációját, és európai partnereinél folyamatosan közbenjár annak érdekében, hogy az ország minél előbb az EU tagjává váljék.

Ehhez hasonló hangnemben és szellemben zajlott a Vučić és Matteo Renzi olasz kormányfő közötti találkozó is, amely során Vučić nyomatékosította, hogy Szerbia senkinek nem könyörög, hogy megnyíljon az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezete. Az is fontos, hogy Szerbia senkire nem haragszik, még akkor sem, ha olyasmit kérnek tőle, ami meghaladja lehetőségeit, fűzte hozzá Vučić, majd megköszönte, hogy Olaszország Brüsszelben azt kérte, még idén év vége előtt nyíljon meg az első tárgyalási fejezet. A felek a meghiúsult Déli Áramlat projektumról, illetve az energetikai biztonság fenntartásáról is beszélgettek.

Vučić és Renzi megállapodtak, hogy a kormányfő olasz üzletemberek kíséretében 2015 áprilisában Belgrádba látogat.