2024. április 20., szombat

Gyilkosság Csókán

A volt férj több késszúrással megölte egykori feleségét, akivel egy házban élt

Tragikus események helyszíne volt tegnap délelőtt Csóka. A 46 éves Lajcsák Gábor több késszúrással megölte a nála nyolc évvel fiatalabb egykori feleségét, Lajcsák Andreát. A tragédia a családi házban történt a Moša Pijade utca 101-es szám alatt. A nem hivatalos információk szerint a helyi szociális védelmi központ bejelentése alapján a helyszínre érkező rendőrjárőr fedezte fel a bűncselekményt. A rendőrök családlátogatásra érkeztek a családon belüli erőszak megelőzése érdekében – az asszony a szociális központhoz fordult segítségért –, de sajnos már elkéstek.

A rendőröket szörnyű látvány fogadta, s a bűntett elkövetője, Lajcsák Gábor a szoba közepén némán maga elé meredve szemlélte véres tette következményeit. Az áldozat mellett ott hevert egy konyhakés, amellyel a gyilkosságot végrehajtotta. A nyomozószervek a délelőtt folyamán elvégezték a helyszínelést, amelynek eredményéről a Nagybecskereki Felső Ügyészség hivatalos közleményben fogja tájékoztatni a nyilvánosságot.

Lajcsák Gábor már korábban volt elítélve súlyos bűncselekményért, 2009-ben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság saját kiskorú gyermeke megrontása miatt. Akkor a felesége jelentette fel a rendőrségen. A börtönből három év és nyolc hónapi fogva tartás után szabadult, hazatért a feleségéhez, és újból megpróbáltak együtt élni, habár időközben Andrea elvált erőszakoskodó férjétől. A férjnek nem volt állandó munkája, alkalmi munkából éltek, Gábor jószágőrzést vállalt, míg a felesége a házi munkák mellett a szomszédságban vállalta egy idős asszony gondozását.

A csókai Szociális Védelmi Központ igazgatónője, Aleksandra Raičević véleménye szerint Andrea, a feleség bátran szembe mert nézni az élet kihívásaival, a nehézségek ellenére feltalálta magát, és a körülményekhez képest megpróbálta normális mederbe terelni kapcsolatát volt férjével. Együtt éltek ugyanabban a házban, de mégis külön, a lakásban egyedül a fürdőszoba volt a közösen használt helyiség. A dolgok azonban idővel rosszabbra fordultak, a volt férj erőszakosan lépett fel egykori feleségével szemben, amiért Andrea hétfőn kénytelen volt a szociális központhoz fordulni, ahol arra panaszkodott, hogy a volt férje egyre erőszakosabban viselkedik vele szemben.

Az exférj nem volt hajlandó belemenni abba, hogy a volt felesége nevére írják a közös családi ház felét. A szociális központ munkatársai megpróbáltak hatni az egyre erőszakosabban és fenyegetően viselkedő Gáborra, írásos figyelmeztetést adtak át neki, hogy amennyiben nem változtat magatartásán, törvényes eszközökhöz folyamodnak vele szemben, de amint azt a tragikus események igazolják, a figyelmeztetéseknek nem volt semmiféle foganatjuk, sőt talán még inkább felbőszítették a volt férjet, aminek tragédia lett a következménye.

A Szociális Védelmi Központ pénzsegélyt hagyott jóvá Lajcsák Andreának, amit azonban már nem volt alkalma felvenni. A Lajcsákék szomszédságában élő Duško Lagundžin rendszeresen találkozott Andreával és Gáborral, akikkel jószomszédi viszonyban éltek, nem sejthette, hogy ilyen tragikus végkifejlete lesz a pár kapcsolatának, amely már korábban sem volt felhőtlen.

Andreának és Gábornak két gyereke van, a lányuknak már saját családja van, és már nem lakott a szüleinél. Andrea tízéves fia a szerencsétlenül járt asszony rokonságánál talált menedéket.