2024. április 26., péntek

Újabb falvakban hirdettek ki rendkívüli helyzetet

Kelet-Szerbiában most már a havazás is nehezíti az áramszolgáltatás visszaállítását

A jeges idő miatti áramkimaradások mellett most már a hó is gondot okoz a boljevaci településeknek, a havazás ugyanis szinte teljesen elzárta őket a külvilágtól. A belügyminisztérium ezért Knjaževac és Svrljig község mellett kedden Boljevac község településein is rendkívüli helyzetet rendelt el. Az áramkimaradások miatt Boljevac község hét településen rendeltek el rendkívüli helyzetet, a bajbajutottak száma 1955.

A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlege az első napoktól a terepen segíti az elzárt települések lakóit. Hétfőn nyolc aggregátort szállítottak Knjaževacba, kedden pedig további kettőt, hogy egy esetleges áramkimaradáskor elláthassák a városi vízellátást és a távfűtési műveket is elektromos energiával. Zaječarban jelenleg hat aggregátora van tartalékban. A város körzetében az áramellátás zavartalan, az iskolákban folytatódik a tanítás.

Knjaževac területén 16 faluban szünetel az áramellátás, összesen 1418 személy marad villany nélkül. Svirljig községben az áramellátás három településen szünetel, itt 292 háztartást érint a probléma.

Boljevac Sokobanja közötti út nehezen járható, a havazás mellett a közlekedést a jég miatt letört faágak akadályozzák. Bor környékén egy távvezeték elszakadása miatt nincs áram Bučje és Krivelja faluban. Távvezeték-szakadás miatt szünetel az áramellátás a Negotin környéki Plavna és Jabukovac faluban.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) közleménye szerint Kelet-Szerbiában lassan helyreáll az áramellátás, jelenleg az összes nagyobb városban és településen van áram. Mint megjegyzik, egyedül néhány hegyvidéki faluban nincs áram.

– Az Elektrotimok szakemberei megállás nélkül dolgoznak az áramellátás visszaállításán. A terepen lévő csoportok nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, mivel a nyolc napja tartó sűrű köd, erős szél és jég mellett most már hózáporokkal is meg kell küzdeniük – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy az üzemzavarok elhárításában niši, leskovaci, prokupjei, piroti és vranjei szakemberek is segédkeznek.

– Csapataink gyakran sziszifuszi munkát végeznek, hiszen sokszor, amit reggelre megjavítunk, estére megint megkárosodik – jegyzik meg.

Az EPS a közleményben kitér a bajba jutott helybéliek beszámolójára is, amely szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen ítéletidő a környéken. Kiemelik, hogy nagy és nehéz jégcsapok lógnak a fákról és a távvezetékekről, amelyeket az ítéletidő miatt a szerszámokkal nehezen tudnak megközelíteni. A súlyos jégcsapok alatt az ágak gyakran letörnek, és elszakítják az elektromos vezetékeket, ami miatt folyton üzemzavar keletkezik az áramellátásban.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) előrejelzése szerint Kraljevo környékén szerdán ítéletidő várható, akár 10 centiméteres hótakaró is kialakulhat pár óra alatt. Hozzáteszik, hogy a legalacsonyabb hőmérsékletet kedden Kopaonikon mértek, –4 Celsius-fokot, és a hegyvidéki területeken mérsékelt hóesés volt. Egyes hegycsúcsokon a hótakaró vastagsága elérte a 18 centimétert is. Az alacsonyabb területeken országszerte esős idő volt jellemző. Az előrejelzések szerint az esős időjárás szerdán is folytatódik, a hegyvidékeken pedig továbbra is vastagodik a hótakaró. Az RHMZ előrejelzése szerint december 11-ig, vagyis csütörtökig lesz csapadékos az idő.