2024. március 28., csütörtök

4-5 órát ácsorognak a határszökevényekkel

Mi történik a határ túloldalán a menekültekkel?

Annyi a szökevény a szerb határon, hogy 4-5 órát ácsorognak az elfogottakkal a polgárőrök, mire a rendőrség elviszi őket. Az ígéret szerint bővült a szállítási kapacitás.

Többtucatnyi albán határsértő ácsorgott szerda délután fél 5-kor a koromsötét kissori úton, Ásotthalom határában. Két polgárőr vigyázta őket az erdőszéli buszmegállóban. Három óra múlva is ott várakoztak, akkor már majdnem negyvenen – két őrrel. Viszonylag jól öltözött huszonéves férfiak átható csatornaszagban, érződött, csúszva- mászva tették meg az út egy részét.

Két család is volt köztük négy-öt éves gyerekekkel. Összekuporodtak egy takaróba burkolózva. A magukkal hozott kekszből ettek, és vizet kértek, de a polgárőröknél nem volt. Az apa tört angolsággal azt mondta, kedd délelőtt 10-kor indultak a koszovói Pristinából. Se munkájuk, se reményük nem maradt, ezért vágynak Németországba. A polgárőrök azt mondták, nem félnek ennyi emberrel, nem szabad rágondolni, mi történhet. Általában nagyon nyugodtan viselkednek a foglyaik. Közben a kollégáik újabb szökevényeket tereltek a csoporthoz

Van remény

– Az elviselhetetlenné váló menekültáradat miatt megduplázza a rendőrség a szállítási kapacitást. A helyzet a téli tűzrakás miatt katasztrófával is fenyeget, hiszen a község területének hatvan százaléka erdő. Hónapok óta tárgyalok a megyei kormánymegbízottal és a megyei rendőr- főkapitánysággal, hogy a szerb határ menti települések kapjanak rendkívüli pénzügyi segítséget például a szemét eltakarítására. Meggyőződésem, hogy a pénzt az Uniótól kellene kérni, mert a menekültek célországa nem Magyarország. A jelek szerint foglalkoznak a felvetésemmel, mert az érintett önkormányzatoknál elindult az igényfelmérés – jelentette be Toroczkai László ásotthalmi polgármester a szerdai nyilvános képviselő-testületi ülésen. Hogy mennyi pénzt kért, nem árulta el, akkor lesz publikus, ha a segítség megérkezik. Térfigyelőkamera-rendszerre is pályáztak, de nem nyertek, pedig a rendszer szerinte távol tartaná a településtől az embercsempészetre szakosodott nemzetközi bűnszervezeteket.

 

Egy arra lakó terepjárós férfi megállt, megkérdezte, biztonságban van-e ő és a családja. Hiszen azért költöztek ide Pestről, hogy békesség legyen. A polgárőrök megnyugtatták, ha gondosan bezár kaput, ajtót, nem lesz baj, ők és a határrendészek mindent megtesznek értük. A rabszállító végül este 9 órakor megérkezett Szegedről, és elvitte a menekülteket.

– Ez hajnali 6 óta a harmadik forduló volt aznap, az utolsóval hajnali 1-kor végeztünk. Összesen 154 határsértőt adtunk át a rendőröknek; albánok voltak, de jönnek afrikai országokból, Szíriából is. Nem mindennapos, hogy ilyen sokat kell szállításra várni, de nagyon gyakori – számolt utána Pőcze Levente.

A helyi polgárőr- egyesület vezetője hozzátette, Szegedről és Mórahalomról több járművel jönnek a migránsokért, de kicsi a kapacitás a menekültáradathoz képest. Hol terepjáró, hol kisbusz viszi őket, de van nagy rabszállító is. Idén különösen nagy hullámban érkeztek a határsértők, a második félévben pedig elszabadult a pokol. A civilszervezet vezetője hangsúlyozta, nem jókedvükből hajkurásszák a határsértőket. Elsősorban a lakosok kérik a segítségüket, mert mozgást látnak a kukoricásban, szétszedik a kerítésüket, és félnek. Emellett a rendőrség is számít rájuk, mert ők szintén kevesen vannak. Egy műszakban ketten–hatan tudnak kimenni. Első és egyetlen szolgálati autójukat fél éve nyerték pályázaton, és már 9000 kilométer van benne.

300-an egy nap

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai szerdán 300 határsértőt fogtak el 30 csoportban a megye déli határszakaszán. Valamennyi határsértővel szemben idegenrendészeti eljárás indult – írta közleményében a rendőrség. Csongrád megye déli határszakaszán az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett illegális migrációs nyomás komoly kihívás elé állítja a rendőrséget és a vele együttműködő polgárőrséget. Tavaly összesen 17 ezer 475 felnőtt határsértőt fogtak el a megyében, idén november végéig 25 ezer 476 főt, köztük 3421 gyereket. Az előállított migránsok ügyének intézése folyamatosan történik, a megfelelő humán és technikai eszközök rendelkezésre állnak. Ha közel azonos időben több, nagyobb létszámú csoportot fognak el, előfordul, hogy várakozni kell az elszállításra. A kapacitás bővítésére az Országos Rendőr-főkapitányság tegnap egy újabb szállítójárművet bocsátott a megyei kapitányság rendelkezésére.

 

A szervezet működésére, így benzinre összesen egy évben 700 ezer forintot kapnak. Ez csak üzemanyagra fél év alatt elfogy, ha 8-10-szer tankolnak. Hiszen a település összesen 122 négyzetkilométernyi, a két vége tizenegynéhány kilométerre van egymástól. Sokszor saját autóval mennek ki, holott fizetést sem kapnak, társadalmi munkában dolgoznak. Segítség érkezik a határrendészektől, akik helikopterről hőkamerával végeznek felderítést és járőröznek erejükhöz mérten.