2024. április 23., kedd

A természeti csapások okozta kár 1,7 milliárd euró

Az idei katasztrófákat meg lehetett volna előzni, ha az illetékesek karbantartották volna az elektromos távvezetékeket, az erdők tűzvédelmi utait, és megépültek volna azok a védelmi gátak, amelyeket még 25 évvel ezelőtt megterveztek.

Velimir Ilić rendkívüli helyzetekkel megbízott tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy a természeti csapások okozta kár az idén meghaladja az 1,7 milliárd eurót. A miniszter az egyik belgrádi televízió tegnap reggeli műsorában elmondta, hogy a napokban bejárta Majdanpek és Donji Milanovac környékét, vagyis azokat a területeket, amelyeken a jeges eső és a hó okozott természeti katasztrófát. Ilić rámutatott arra, hogy az idei természeti csapások sokkalta kisebbek, és elviselhetőbbek lehettek volna, ha az illetékesek az utóbbi 20 évben karbantartották volna az elektromos távvezetékeket, és ha a vezetékek mentén védelmi okokból kivágták volna a fákat. A Szerbia Erdői közvállalat és a Đerdap Nemzeti Park közvállalat sem végezte el a feladatait, és évek óta hanyagolják az erdők tűzvédelmi utanak kialakítását – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a napokban meglátogatta Ivanjica környékét is, a Golija, valamint a Tara hegyet, ahol meglátása szerint helyenként az erdők ritkítására van szükség. Ilić beszámolt arról, hogy napokig járta Tekija és Majdanpek környékét, a Miroč hegy és a Đerdap Nemzeti Park egyes részeit is, ahol a múlt héten jeges eső és nagy mennyiségű hó hullott. A miniszter szerint nem keletkezett volna kár Tekiján és környékén, ha még 25 évvel ezelőtt, amikor elkészült a projektum, megépítették volna azt a három védőgátat, amelyik visszatartaná a zuhogó vizet. A régi mulasztások orvoslása érdekében megállapodtak abban, hogy a Đerdap Nemzeti Park segítségével megépítik a gátakat.

Ilić figyelmeztetett arra, hogy a Száva menti Umka településen 53 ház süllyed, és az építésügyi felügyelőség meghagyására 20 családot sürgősen ki kell lakoltatni. A miniszter rámutatott arra, hogy Lučanin is megúszhatta volna árvíz nélkül, de az történt, hogy Brodaravónál „eldugult” a híd és nem tudta átengednia hirtelen jött áradást.

Mint ismeretes, a múlt hétfői jeges eső és viharos szél okozta meghibásodás miatt a Drmno hőerőművel összeköttetésben lévő távvezeték megkárosodott és emiatt Majdanpek községben szünetelt áram és a távfűtés. Velimir Ilić csütörtökön látogatott el Majdanpekbe, ahol megtekintette a veszélyben lévő épületeket, hiszen építész – magyarázta. Majdanpeknek Majdanpek a legnagyobb problémája, Lučaninak pedig Lučanin – mondta a miniszter az elégedetlenkedő helybelieknek. December eleje óta Majdanpek és Bor környékén a jeges eső és a viharos szél több távvezetéket megrongált. A rögtön megfagyott esőcseppek nem csak az áramszolgáltatásban okoztak problémát, több faág és fatörzs is eltört, veszélyeztetve a gyalogosok testi épségét. Pénteken Svrljig község 11 települése maradt áramszolgáltatás nélkül, Boljevacban akadozott az áramellátás, Bor községben pedig ivóvíz-korlátozást vezettek be.

Az áramkimaradások és a vízkorlátozások a bori szénbányának 3 millió dolláros veszteséget okoztak. Az érintett területeken a Szerbiai Áramhálózat (EMS) és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) több száz munkása éjjel-nappal dolgozott a kárelhárításon, valamint a Szerbiai Hadsereg három nagy teljesítményű áramfejlesztővel segítette a bajbajutottakat.