2024. április 25., csütörtök

Novemberben nőtt a hiteltartozás

A szerbiai vállalatok és a lakosság hiteltartozása november végén mintegy 2,119 milliárd dinárt tett ki, vagyis az egy hónappal korábbi adatokhoz képest 2,3 százalékkal növekedett – közölte a Szerbiai Bankok Egyesülete.

A vállalatok novemberben 1,389 milliárd dinár hitelt vettek fel, 3,2 szálékkal többet, mint októberben. A vállalkozók 59,4 milliárd dinárt igényeltek, ez az összeg 2,3 szálékkal haladja meg az egy hónappal korábbit. Egyedül a polgárok voltak visszafogottabbak, 59,4 milliárd dinár hitelt vettek fel, ami mindössze 0,6 százalékos növekedést jelent.

Visszaesést csupán a fogyasztói hitelek mutattak. Erre a célra a bankok 25 milliárd dinárt folyósítottak, fél százalékkal kevesebbet mint egy hónappal ezelőtt.

A készpénhitelek 0,2 százalékkal növekedtek, összértékük novemberben 210,1 milliárd dinár volt, és 30,4 millió dinár refinanszírozási hitelt igényeltek, ami 0,9 százalékos növekedést jelent.

A mezőgazdasági hitelek 0,4, a lakásvásárlási hitelek pedig 0,9 százalékkal nőttek.

A bankok egyesülete kimutatást készített a hitelek törlesztési üteméről is. Az eredmények szerint a törlesztőrészletek 16,3 százaléka késett, ami az októberi adatokhoz képest 0,9 százalékos csökkenést jelent. Legnagyobb arányban (20,6–21,7 százalék) a vállalatok és a vállalkozók késnek a részletek törlesztésével, a lakosságnak pedig a 6,8 százaléka nem tudja rendszeresen törleszteni a hitelt.