2024. április 25., csütörtök

Építkezési engedély huszonnyolc napon belül?

A köztársasági képviselőház előtt az új építkezési törvény

Az építésügyi és tervezési törvény módosításainak köszönhetően 2017-ben az építőipar a GDB hét százalékának megfelelő értéket termelne és csaknem 60 ezer munkahelyet nyitna – nyilatkozta Dejan Trifunović, az építésügyi minisztérium államtitkára a szóban forgó jogszabályról, amely tegnap került a köztársasági képviselőház elé.

– Az új törvény felgyorsítaná a nagyszabású projektumok megvalósítását is – értékelte az államtitkár, aki megjegyezte azt is, hogy az új előírás sok szempontból forradalmasítaná az építőipari folyamatokat az országban. Ilyen például a törvény azon szegmense, amely lehetővé tenné, hogy az érdekeltek mindössze 28 nap alatt megszerezzék az építési engedélyt.

A befektetőknek is könnyebb dolguk lenne e téren. Ahogy az államtitkár kifejtette, az eddigi tizenhat tolóablak helyett csak egy elé kell járulniuk a külföldi tőkéseknek.

– Így hónapokat spórolhatnak meg az illetékesek, emellett az építkezés megkezdése előtti folyamatok csupán három fő pontból fognak állni. A területi viszonyokról szóló felmérés, vagyis a területrendezési tervekkel való egyzeztetés mindössze 25 nap alatt készülne el, az építkezési engedélyt három, illetve öt nap leforgása alatt adná ki az állam, végül pedig öt nap múlva érkezne a felhasználási engedély – fejtette ki Trifunović, aki arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy az önkormányzatok esetében már 2015 márciusától egy tolóablaknál megkaphatják az illetékesek az építkezési engedélyt.

Sőt, az előirányzott tervek értelmében 2016 márciusától az építkezési kérvényeket elektronikus úton kell leadni az állami szerveknek, akik szintén ilyen módon fogják a kérvényt jóváhagyni, és továbbítják az engedélyt.

– Az új törvény nagyobb felelősséget róna a köztársasági, tartományi, valamint az önkormányzati szervekre, de a szakmára is. Ezzel ellentétben egyszerűsítené a polgárok és a befektetők dolgát – magyarázta az államtitkár, aki rámutatott arra, hogy az eddigi lassú építkezéssel kapcsolatos ügyintézés „eredményezte” a rengeteg illegális építményt az országban.

Szakértők szerint a bevezetendő jogszabály felélénkíti a községek közötti konkurenciát is az építkezések terén.

A jelenleg hatályban lévő törvényre 200 módosítási javaslat érkezett. Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerint a módosítások a gyorsabb munka és ügyintézés mellett lehetővé tennék azt is, hogy a külföldi beruházók jobban érdeklődjenek Szerbia iránt.

A képviselőház tagjainak többsége egyetértett a miniszter asszonnyal és kabinetjével, egyes pártok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok nagy része még nem dolgozta ki a községi hőszabályozási tervezeteket, amelyeket szintén figyelembe kell venni az építkezések során.