2024. március 29., péntek

Csak jövőre esedékes a csatlakozási tárgyalások megkezdése

A Večernje novosti napilap értesülése szerint Szerbia az idén már nem nyithatja meg a csatlakozási tárgyalások első fejezetét. A belgrádi napilap szerint a téma már lekerült a napirendről, vagyis az Európai Unió tagállamai nem jutottak egyetértésre azzal kapcsolatban, hogy Szerbia számára mikor kezdődjenek meg hivatalosan is uniós csatlakozási tárgyalások.

A tárgyalási fejezetek megnyitásáról szóló döntést három szinten hagyják jóvá, először az EU-tagállamok diplomáciai szakértői állapodnak meg technikai szinten a kérdésről, ezt követően pedig az Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER), vagyis a 28 tagállam brüsszeli nagykövete dönt a kérdésről. A végső döntést a tagállamok külügyminiszterei hozzák meg a Miniszterek Tanácsának ülésén. A napilap tudomása szerint a döntéshozás Szerbia esetében már az első szinten megakadt. – Több sikertelen próbálkozás után lekerült a napirendről a Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai első fejezetének megnyitására vonatkozó kérdés, nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a témával kapcsolatban nincs politikai egyetértés – áll a napilapban.

A Večernje novosti hozzáteszi, hogy Németország volt a „fő fékezője” a kérdésnek, holott az EU tagállamainak többsége zöld jelzést adott volna az első tárgyalási fejezet megnyitásához.

Maja Bobić, a Szerbiai Európa-mozgalom főtitkára a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy valóban nem valószínű az első tárgyalási fejezet idei megnyitása, és ennek okát elsősorban Szerbia oldalán kell keresni. – Az első tárgyalási fejezet megnyitása több tényezőtől függ, és annak ellenére, hogy az ügynek több résztvevője van, a sikertelenségért elsősorban a saját oldalunkon kell felelősöket keresni – mondta a főtitkár.

Véleménye szerint nagy kár, hogy az EU elodázta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, Szerbia ugyanis több mint egy éve elemző átvilágítás (screening) folyamata alatt tartózkodik, és a tárgyalási fejezetek megnyitása ösztönzőleg hatna a szerbiai adminisztráció és az állam számára. Hozzátette, hogy az EU világosan kifejtette, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a 23-as, a 24-es és a 35-ös fejezettel kezdik majd (a korrupció és a bűnözés elleni harc, az emberi jogok, Koszovó). – Ezek a fejezetek határozzák meg majd a csatlakozási tárgyalások dinamikáját. Tény, hogy a 23. és a 24. fejezet még nincs előkészítve, és a szerb kormány nem készítette el azokat a terveket sem, amelyek alapfeltételek a tárgyalási fejezetek megnyitásához. Jelenleg az akcióterveken dolgoznak, 2015 elejére fejezik csak be őket – mondta Bobić.

A Szerbiai Európa-mozgalom főtitkára szerint a Koszovóval kapcsolatos 35-ös fejezet nemcsak Belgrád, hanem Pristina és Brüsszel számára is kérdéses, mivel a fejezet megnyitásának előfeltétele az volt, hogy a brüsszeli megállapodást teljes egészében alkalmazzák, ez pedig nem történt meg.

Ivica Dačić külügyminiszter szerint Szerbia felkészült a csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitására, és reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Németország támogatni fogja a tárgyalások megkezdését. A külügyminiszter ezt azt követően nyilatkozta, hogy tárgyalt Niels Annennal, a Bundestag külügyi bizottságának képviselőjével, aki gratulált Szerbiának az EBESZ elnökségének jövő évi átvétele alkalmából. Annen szerint az elnökség átvétele azt jelenti, hogy az EBESZ tagországok Szerbiával szembeni bizalma megnőtt.