2024. március 29., péntek

Vučić: Szerbia mindenkivel együttműködik

Szerbia nem adja fel európai uniós útját, de a területi integritás megtartásáért folytatott harcát sem, nyilatkozta tegnap Aleksandar Vučić kormányfő. Újságírói kérdésre, hogy milyen Tomislav Nikolić államfő álláspontja, azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel Koszovó függetlenségének elismerését támasztaná-e feltételéül az EU-s csatlakozásnak, a szerb kormányfő azt válaszolta, hogy Szerbia olyan felelősségteljes politikát alkotott, amely a polgárai érdekeit szolgálja.

– Szerbia úgy halad az európai úton, hogy eközben mindenkivel együttműködik. Úgy fogjuk teljesíteni uniós kötelezettségeinket, hogy eközben együttműködünk nyugati és keleti barátainkkal egyaránt – mondta Vučić.

Véleménye szerint Szerbia komoly és felelősségteljes politikájának köszönhetően nemcsak a régióban, hanem Európában is egyre fontosabb tényezővé válik.

– A Szerbiánál gazdaságilag fejlettebb országok olykor kritizálnak bennünket, újabb és újabb elvárásokat támasztva elénk. A köztudottan konzervatív IMF is azonban bizalmat szavazott Szerbiának, és ez egyértelműen jó jel – hangsúlyozta a kormányfő. Ivica Dačić külügyminiszter leszögezte, hogy az EU hivatalosan nem kérte Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét.

– Szerbia nem változtatta meg Koszovóval kapcsolatos álláspontját, és az EU nem is kérte, hogy változtassa meg azt. Az EU csupán akkor kérheti Koszovó önállóságának elismerését Szerbiától, ha a tagállamai között is egyetértés van ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Az EU öt tagállama azonban nem ismerte el Koszovó függetlenségét – szögezte le a külügyminiszter.

Hozzátette, hogy a tárgyalások során egyetlen egyszer sem került szóba a függetlenség elismerése, és egyetlen egy EU-s dokumentumban sem szerepel, hogy ez feltétele lenne Szerbia EU-s csatlakozásának.

– Egyedül nem hivatalos beszélgetések során említheti meg ezt valaki, de a hivatalos, formális tárgyalások során nem – tette hozzá Dačić.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a brüsszeli dokumentumokban egyedül az áll, hogy előrelépést kell elérni a Belgrád–Pristina-párbeszédben, és ez a párbeszéd semleges státuszú. Tomislav Nikolić államfő nemrég azt nyilatkozta, nem tudja, hogy Brüsszel az európai út folytatásához Koszovó önállóságának elismerését szabja-e feltételül, de ezzel a kérdéssel kapcsolatban mielőbb nemzeti konszenzust kell elérni.