2024. április 24., szerda

Új betegszállító az egészségháznak

Csóka községben felújított egészségházakat hagy maga után a nyugdíjba vonuló igazgatónő

A csókai önkormányzat a községi költségvetésből az egészségház szükségleteire évente nyolcmillió dinárt különített el, ebből a pénzből több rendelőt is sikerült felújítani a község területén. Amint azt a december közepén nyugdíjba vonuló dr. Lévai Ibolya igazgatónő elmondta, egész évben folytak a felújítási munkálatok, az év végéig pedig még egy betegszállító autóval gazdagodik az egészségház gépparkja. Az elmúlt öt évben, amióta az igazgatónő vezeti a csókai egészségházat, immár a hatodik járművet szerzik be, ezzel sikerült lecserélni a kiöregedett rohamkocsikat és betegszállító autókat is.

– Az egészségház alapítói funkcióját betöltő önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatunk, immár harmadik éve a törvényes előírásoknak megfelelő arányban érkezik a támogatás a községtől, amit mi igyekszünk a legcélszerűbben felhasználni, odafigyelünk a falusi rendelők felújítására is. A támogatást a tervezett felújításokra és felszerelésre fordítjuk. Volt tennivaló bőven az elmúlt időszakban, mivel az egyes épületek állapota már igencsak hagyott kívánnivalót maga után, a rendelők egy részében tíz vagy annál több éve nem végeztek karbantartási, felújítási munkálatokat, nem voltak átfestve sem.

– Tavasz óta a mai napig Csókán, Szanádon, Hódegyházán és Feketetón felújítottuk a helyi rendelőket, ablakokat cseréltünk, az ajtókat, falakat átfestettük, a padlót és a falakat új kerámialapokkal burkoltuk be, amivel sikerült javítani a higiéniai és a munkafeltételeken, a hozzánk járó betegek elégedetten konstatálták a pozitív változásokat.

Térfásan azt szoktam mondani, hogy a renoválásokkal megvártak engem: öt év alatt, amíg igazgató voltam, gyakorlatilag az egészségházhoz tartozó minden épületet és helyiséget megújítottunk, a felszerelést és a járműparkot is sikerült felújítani vagy lecserélni. Lépésről lépésre, minden különösebb felhajtás nélkül végeztük a felújításokat, amit a felügyelőségek nem találtak megfelelőnek, azonnal kijavítottuk. A felújítások közé tartozik a gyermekosztályunk bővítése is, mivel legalább száz négyzetméteresnek kell lennie. A közös szolgálatot áthelyeztük, hogy teret kapjunk a gyerekosztálynak, lehetővé téve az egészséges és beteg gyerekek elkülönítését. Sajnos régiek az épületeink, ami fokozottabb karbantartást igényel, akár már jövőre kezdhetik a meszeléseket elölről. Hátramarad még Egyházaskéren a rendelő, amit jövőre ki kell meszelni, és a gyógyszertár ablakát ki kell cserélni – mondta a december 8-án leköszönő igazgatónő.

A csókai egészségház azon ritka intézményeink egyike, amelyek nem küzdenek orvoshiánnyal, szakorvosokból is van elegendő. Korábban nem dolgozott állandó fogorvos, de ez a gond is már a múlté, és tervezik egy fogröntgen-berendezés beszerzését, hogy ne kelljen a pácienseknek Magyarkanizsára utazniuk fogfelvételekért. Jövőre még egy ultrahangos készülék vásárlása is a tervek között szerepel.