2024. április 18., csütörtök

Gombnyomásra jött az elnök

Namíbia történelmet írt Afrikában. A hatalmas kiterjedésű, de gyéren lakott országban sikeresen lebonyolították a kontinens első elektronikus választását. A minap mintegy 1,2 millió szavazati jogú lakos közel háromnegyede voksolt. Az államfő- és parlamenti választás eredményével sokan elégedettek. A leginkább talán az 1990 óta folyamatosan kormányzó és ezúttal is fölényes győzelmet aratott Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO), de pezsgőt bonthatnak az informatikusok is.

Az egyedülálló voksolás megszervezése és zavartalan műszaki lebonyolítása ugyanis az ő érdemük. Nekik köszönhető, hogy a polgárok kizárólag számítógépen szavazhattak.

Ezért külön dicséretben is részesültek. A földrész országainak óriási többségét tömörítő szervezet, az Afrikai Unió megfigyelői elégedetten nyilatkoztak a szavazásról is. A választást ugyanakkor szabadnak, átláthatónak nyilvánították.

A választók a szavazófülkékben elhelyezett összesen mintegy négyezer érintőképernyős számítógép segítségével (egy gombnyomással) adták le a voksukat. A választási bizottság azt remélte, hogy az elektronikus szavazás bevezetésével már 24 órán belül megszületik a végeredmény. A számításba azonban apró hiba csúszott, mivel a rendkívüli érdeklődés miatt sok helyen egy nappal meghosszabbították a voksolást. Emiatt a tervezettnél kicsit tovább kellett várni az eredményhirdetésre, de még így is kiválóan vizsgázott a rendszer.

Az illetékesek azzal indokolták az újítást, hogy a számítógépeken nem lehet csalni, sem érvénytelen szavazatot leadni, így minden voks érvényes. A szavazás gyökeres átalakítása mellett azért döntöttek, mert a legutóbbi (2009-es) választáson az érvénytelen szavazatok száma elérte a 12 000-et, ami namíbiai viszonylatban rengetegnek számít.

A döntést pénzügyi szempontok is befolyásolták. Noha az ország dinamikus gazdasági fejlődése szép bevételekhez juttatja az államkincstárt, a kormány jobbnak látta az elektronikus rendszer kiépítését. Ez csupán 181 ezer dollárjába került. A hagyományos szavazási módszer esetén mélyen a zsebébe kellett volna nyúlnia: csak a szavazólapok kinyomtatása 1,8 millió dollárt emésztett volna fel.

A műszaki megoldások és berendezések megbízhatatlanságára, továbbá a csalások lehetőségére hivatkozva az ellenzék eleve elutasította a változtatást. Bíróságon próbálta megakadályozni az új rendszer bevezetését, de kifogásait elutasították.

A választáson egyébként tizenhat párt és kilenc elnökjelölt indult. A pálmát a SWAPO vitte el: a szavazatok több mint 80 százalékával abszolút többséget szerzett a parlamentben, és elnökjelöltje is az élen végzett. Ennek eredményeként Namíbia új államfője Hage Geingob eddigi miniszterelnök lesz.