2024. április 19., péntek

Majdanpekben van áram, Bor továbbra is bajban

Majdanpek és Bor környékén a jeges eső és a viharos szél több távvezetéket megrongált (Fotó: Beta)

Majdanpek és Bor környékén a jeges eső és a viharos szél több távvezetéket megrongált (Fotó: Beta)

Több próbálkozás után sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást Boljevac település egy részén, tudósított pénteken az SZRTV. Mint ismeretes, december eleje óta Majdanpek és Bor környékén a jeges eső és a viharos szél több távvezetéket megrongált. A rögtön megfagyó esőcseppek nem csak az áramszolgáltatásban okoztak problémát, több faág és fatörzs is eltörött ugyanis, és azok a gyalogosok testi épségét veszélyezették. Pénteken Svrljig község 11 települése maradt áramszolgáltatás nélkül, Boljevacban akadozik az áramellátás, Bor községben pedig ivóvíz korlátozást vezettek be. Majdanpeket csütörtök este sikerült árammal ellátni, pénteken a vízellátás és a távfűtés visszaállításán dolgoztak.

Ljubiša Janušević, Boljevac polgármestere kiemelte, hogy az Elektrotimok szakemberei mindet megtesznek annak érdekében, hogy a Borból érkező távvezetéket üzemképessé tegyék, és visszaállítsák a teljes település áramellátását. Borban csütörtökön tovább nehezedett a helyzet, mivel kidőlt további két távvezeték, aminek következtében áram nélkül maradt az ipari telep és több nagyvállalat, valamint a Bogovina és Zlot ivóvíz-kivételi mű is. A városi vízművek ezért szakaszosan háromóránként lekapcsolja a vízellátást. Az áramkimaradások és a vízkorlátozások a Bori szénbányának 3 millió dolláros veszteséget okoztak.

Az érintett területeken a Szerbiai Áramhálózat (EMS) és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) több száz munkása éjjel-nappal dolgozik a kárelhárításon, valamint a Szerbiai Hadsereg három nagy teljesítményű áramfejlesztővel segítette a bajbajutottakat.