2024. április 19., péntek

Szerbia továbbra is erősen korrupt ország

A korrupció tekintetében Szerbia jelenleg a 78. helyet foglalja el a témában vizsgált 175 ország közül, tehát az állam az erősen korrumpált országok közé tartozik – közölte a tegnap a Transparentnosti Srbija nevű szervezet.

Vladimir Goati, a szervezet elnöke az eredménnyel kapcsolatos sajtókonferencián rámutatott arra, hogy Szerbia még mindig lemarad a világátlagtól a korrupció tekintetében.

– Hiába foglalkozott komolyabban a sajtó és számos állami szerv is a korrupció megfékezésével, az illetékeseknek mégsem sikerült kézzelfigható lépéseket tenni – nyilatkozta az igazgató. Nemanja Nenadić, a szervezet programigazgatója úgy véli, hogy az állam nem tesz meg minden tőle telhetőt a probléma megoldása érdekében.

– Az ország az EU integrációs lehetőségeit sem használja ki teljes mértékben, a mulasztások pedig egyszerűen kimutathatók az unió jelentéseiből is, amelyek évek óta ugyanazokra a problémákra mutatnak rá. Sőt, a kormány a jelenlegi szilárd összetételéből fakadó előnyeit sem használta ki, amely révén könnyebben intézkedhetett volna az antikorrupciós reformok bevezetése érdekében – magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy sok esetben maga a kormány és az állami szervek sem működnek a törvényekkel összhangban.
Miroslav Prokopijević gazdasági elemző szerint a nagymértékű korrupció nem serkenti a sokat emlegetett külföldi tőke beáramlását.

– A legtöbb befektető szinte gondolkodás nélkül elhagyja Szerbiát, amikor szembesül azzal, hogy például egy tízmillió eurós beruházáshoz mintegy kétmilliónyi kenőpénzre van szükség. A hab a tortán pedig a csigalassúságú adminisztráció és ügyintézés – fejtette ki a szakértő, aki szerint a jelenlegi kormány eddigi „saját erőnkből a korrupció ellen” szlogenje csupán porhintés, mivel gyakorlatilag semmi sem változott, a szabályellenes ügyletek ugyanúgy kifejezésre jutnak most is, mint a „nagy horderejű” harc előtt.

– A pártokat még most is a közvállalatok bevételeiből pénzelik, és továbbra csak a személyi vagyon növelése a cél. A korrupt országok arra vannak ítélve, hogy szegények maradjanak – fejezte be Prokopijević.