2024. április 20., szombat

Lemondott a topolyai polgármester

Kókai-Mernyák Melinda benyújtotta lemondását

Miután Pásztor István keddi szabadkai sajtótájékoztatóján azonnali lemondásra szólította fel a topolyai önkormányzat VMSZ-es tisztségviselőit, szerdán Kókai-Mernyák Melinda polgármester benyújtotta lemondását. Ezt az információt telefonos megkeresésünkre szerdán délután ő maga erősítette meg, mivel szerdán sem az önkormányzatban, sem a VMSZ községi szervezetében nem szolgáltak semmilyen hivatalos információval, az üggyel kapcsolatban.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége a sajtóban megjelenő hírekre reagált így, melyekben nyilvánosságra került, hogy a topolyai önkormányzatban stimuláció címén bruttó 50 ezer dinárt írt ki magának és munkatársainak a polgármesterasszony és a kiosztott prémiumot és a magas fizetéseket úgy vették fel párthovatartozástól függetlenül, hogy az eredményes munka elmaradt. “E két ok miatt kellett felülvizsgálni a topolyai állapotokat, s meghozni ezt a példátlan döntést az eddig példátlan helyzetre” – mondta a sajtótájékoztatón Pásztor István.

A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a topolyai önkormányzattal, egyelőre nyitott. A pártelnök szerint van annyi belső tartaléka a pártnak, hogy meg tudják oldani a közép-bácskai kisváros vezetői helyeinek feltöltését. Erre vonatkozó információkat sem sikerült kapnunk a szerdai nap folyamán. A szabadkai sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ha a polgármester lemond, feloszlik a községi tanács is függetlenül attól, hogy ki melyik pártnak a tagjaként szerepelt a testületben.

A prémium- botrány kapcsán a topolyai községben egyedül a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezete nyilvánította ki hivatalos véleményét, miszerint rendkívüli választások kiírását követeli Topolya Község területén. „Az önkormányzati tisztségviselők elveszítették erkölcsi tartásukat, a polgárokat félrevezették, elveszítették a választók bizalmát. A súlyos gazdasági, szociális gondokkal küzdő község pénzét felelőtlenül elherdálták, a mértéktelen költekezésnek nem volt határa.  Ilyen személyek nem vezethetik tovább a községet.  Nem elég csak lecserélni a VMSZ–es tisztségviselőket, távozni kell a hatalomból a koalíciós partnereiknek is. Nem elég csak egyes tisztségviselőket lecserélni új választásokat kell kiírni!”  - áll a Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezete elnöke aláírásával szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.