2024. április 25., csütörtök

Velük kerek a világ!

Rendezvényt tartott a fogyatékkal élők zentai és magyarkanizsai szervezete

Ma van a fogyatékkal élők világnapja. Velünk kerek a világ címmel vasárnap Zentán és Magyarkanizsán is rendezvényt tartottak a világnapot megelőzően.

A zentai Művelődési Házban a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet tagjai a jótékonysági rendezvényen előbb A kelekótya kiskakas című mesejátékot adták elő, majd különféle verses és zenés produkciókkal szórakoztatták az egybegyűlteket, korábban a Tópart helyi közösség és a Kertek helyi közösség épületeiben is bemutatták, ezáltal kísérelve meg minél sikeresebbé tenni az akciójukat. A bevételből a szervezet illetékesei szeretnének útlevelet készíttetni a gondozottak számára annak érdekében, hogy ezáltal megteremtsék annak lehetőségét, hogy a jövőben nemcsak a környező települések, hanem a környező országok hasonló tevékenységet végző szervezeteivel is fel tudják venni a kapcsolatot.

– Sajnos az általunk gondozott fiatalok közül nagyon kevesen rendelkeznek útlevéllel. Szeretnénk olykor külföldre is elutazni, világot látni, új élményeket szerezni, ám mivel a fiataloknak nem volt útlevelük, ezért eddig erre nem nyílt lehetőségünk. Éppen ezért azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a három jótékonysági rendezvény során megpróbáljunk minél több adományt összegyűjteni, ebből megcsináltathatnánk az útleveleket, illetve besegíthetnénk a szülőknek az útlevél költségének fedezésébe – magyarázta Rác Magdolna, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete elnöke. Elmondta, hogy a program mindhárom alkalommal nagyon jól sikerült, a fiatalok rendkívüli módon élvezték a fellépéseket, és nagyon örültek annak, hogy sokan voltak kíváncsiak rájuk.

A rendezvényt a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szervezték meg, amelyet világszerte december harmadikán ünnepelnek. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a sérült személyek elfogadásának és a rájuk való fokozottabb odafigyelésnek a fontosságára.

– A világnap ráirányítja a figyelmet arra, hogy nemcsak egészséges emberek élnek a környezetünkben, hanem fogyatékkal élők is, akiket ugyanúgy el kell fogadnunk, mint másokat, és ugyanúgy meg kell próbálnunk hozzájárulni a társadalomba való integrálódásuk elősegítéséhez. Úgy látom, hogy ezen az úton apró lépésekkel ugyan, de folyamatosan haladunk előre, mindig többen és többen ismerik fel az elfogadás fontosságát. Itt, Zentán példaértékű viszonyulást tapasztalhatunk mind a lakosság, mind a községi vezetőség részéről, hiszen nemcsak elfogadnak bennünket, hanem támogatják is a munkánkat, amiért nagyon hálásak vagyunk – fogalmazott Rác Magdolna. Elmondta, hogy civil szervezetük 2001 óta működik, eleinte heti egy alkalommal gyűltek össze, majd heti két, illetve három alkalommal, 2003 óta pedig mindennap foglalkoznak a fiatalokkal, ami valamennyiük életében nagyon fontos szerepet tölt be, éppen ezért abban bíznak, hogy a jövőben is folytatni tudják ezt a munkát.

– Bízunk és hiszünk abban, hogy az emberek jobban odafigyelnek a fogyatékkal élőkre és az egyesületünk munkájára – mondta Bagi Ferenc, az Együtt Veled – Értük Egyesület elnöke a magyarkanizsai rendezvényen a Művészetek Házában, ahol az egyesület védencein kívül a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény gyermekei, a Jovan Jovanović Zmaj és az Október 10. Általános Iskola tanulói is felléptek.

A rendezvény a foglalkoztatási, szociális és munkaügyi minisztérium támogatásával valósult meg, a Mosoly – együtt a kultúráért és sportért elnevezésű nagy pályázat keretében, mely hét hónapon keresztül nyújtott lehetőséget a különböző műhelymunkák megszervezésére. A gölöncsér-, a szövő-fonó-, és az irodalmi műhelyen kívül zenei foglalkozásokat is tartottak Gordos Szilvia gyógypedagógus vezetésével, aki az úgynevezett színkotta módszerrel megtanította zenélni az egyesület védenceit, s ezt a tudásukat a világnap alkalmából szervezett ünnepségen is bemutatták: a fogyatékkal élő fiatalok az átlag iskolás gyerekekkel együtt zenéltek a közönségnek.

Az est során zenés énekszámokat, köztük a fogyatékosok nem hivatalos, nemrégiben szerb nyelvre lefordított himnuszát, a Ne rugaj se! (Ne csúfolódj!) c. dalt is előadták jelnyelvi mozdulatokkal, majd táncos produkciókat, sőt a védencek díjnyertes szavalatait is hallhatta a közönség.

A rendezvény kísérőprogramjai között a Művészetek Háza előterében kézzel készített kitűzőket és emléktárgyakat lehetett vásárolni, amivel az Együtt Veled – Értük és a Szklerózis Multiplexben Szenvedők Észak-Bánáti Egyesületét támogathatták. A háttérben pedig a Vajdasági Képzőművészeti Kör által felajánlott festményeket állították ki, s a képek árából befolyó összeget szintén a fogyatékkal élőkre fordítják.