2024. április 25., csütörtök

Majdanpekben három napja nincsen áram

A távvezetéket és az alacsony feszültségű vezetékeket kétujjnyi jég borítja

Majdanpek községben három nap után sem sikerült visszaállítani a villanyáram-ellátást. A településen nemcsak az áramszolgáltatás, hanem a fűtés és a vízellátás is szünetel. Az iskolák, óvodák nem működnek. A 110 kilowattos távvezeték, amely a község három trafóállomását látja el árammal, a hétfői jeges esőben és viharos erejű szélben károsodott meg. A távvezetéket és az alacsony feszültségű vezetékeket szerdán kétujjnyi vastagságú jég borította. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a községben nincsen elegendő gázolaj, ezért az áramfejlesztőket sem tudják működtetni. Majdanpekben egyetlen üzemanyagtöltő állomás van, ott azonban az áramszünet miatt nem lehet üzemanyagot tölteni. A majdanpeki egészségházban és kórházban áramfejlesztőkkel oldják meg a villanyáram-ellátást.

A terepen a Szerbiai Áramhálózat (EMS) és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) több száz munkása próbálja meg elhárítani a meghibásodást. Aleksandar Antić energetikai miniszter is Majdanpekbe utazott. Dejan Škorić polgármester-helyettes elmondása szerint vizet a szomszédos településekről hoznak tartálykocsikkal, viszont az is gond, hogy a helyieknek kezd elfogyni a készpénzük, a bankok és a pénzautomaták viszont nem működnek. Kenyeret reggelenként osztanak a lakosoknak. Škorić szerint humanitárius katasztrófa fenyeget a községben.

Darko Jevtić, a B92 RTV újságírója szerdán Majdanpek településről tudósított. Elmondása szerint a polgárok egyik legnagyobb problémája a tájékozatlanság, senki nem informálja őket arról, hogy mikor állhat vissza az áramellátás, illetve a fűtés.

– Éjszaka az egész település sötétségbe burkolózott. A sötét utcákon a semmiből léptek elő az emberek. A lakosok egy része a kávézókban múlatja az időt. Mindannyian azt mondják, azon felül, hogy nincsen áram, víz és fűtés, a legnagyobb probléma az, hogy senki nem mond nekik semmit. Az emberek felfoghatatlannak tartják, hogy napjainkban három napot követően sem képesek megjavítani a meghibásodást – mesélte Jevtić.

Azoknak van szerencséje, akiknek van tüzelős kályha a lakásában. Az egyik ilyen családban elmesélték, hogy mind az öten egy szobában alszanak, de nem elégedetlenkednek, mert mint megjegyezték, ott, ahol nincsen tüzelős kályha, sehogyan sem tudnak megmelegedni az emberek.

Nebojša Petrović, az EMS végrehajtó igazgatója elmondta, hogy a szerelők munkáját a jég, hó és az erős szél nehezíti meg, Ilija Cvijetić, az EMS igazgatója pedig arról beszélt, hogy munkásaik életüket kockáztatják.

– Minden tőlünk telhetőt megteszünk. A vezetékeket hó és jég borítja, viharos szél fúj, embereink magasan dolgoznak. Ilyen körülmények között rendkívül veszélyes az ilyen munka. Majdanpeket három trafóállomás látja el árammal. Huszonöt éve foglalkozom ezzel, de még soha nem történt meg, hogy egyszerre esik ki mind a három trafóállomás, és az sem, hogy villanypóznák dőlnek ki – taglalta Cvijetić.

Négy Čačak környéki faluban, amelyek szintén hétfőről keddre virradó éjszaka maradtak áram nélkül, szerdán visszaállt a villanyáram-ellátás. Azon a környéken szintén jégeső és erős szél okozott meghibásodást a távvezetéken és az alacsony feszültségű hálózaton.

A bőséges csapadék miatt, főleg Nyugat-Szerbiában, a napokban több folyó is kilépett medréből. Ezeknek a folyóknak a vízállása szerdán mindenhol vagy stagnált, vagy elkezdett visszaesni. A Bjelica Lučani környékén lépett ki medréből, szerdán viszont elkezdett visszahúzódni a víz. Ugyanez a helyzet a Limmel Prijepoljenál és a Nyugat-Moravával. A Drinán a Száva miatt a vízállás emelkedésével számolnak a következő néhány napban, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szakemberei szerint azonban nem kell a folyó kiöntésétől tartani.