2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS

A Marca Forlánnál érdeklődött Popovićról

A szerb edző fölényes győzelemmel mutatkozott be a Real Zaragoza kispadján

Még igazából meg sem melegedett alatta a kispad, Ranko Popović máris belopta magát a zaragozai drukkerek szívbe: a szabadkai illetőségű edző kedden vette át a Real Zaragoza irányítását, s a szombati debütálása remekül sikerült, hiszen együttese 4:1-re nyert a forduló előtt hatodik helyezett Ponferradina ellen, s már csak hat pont a hátránya a második helyen álló Las Palmasszal szemben.

A Segunda División első és második helyezett csapata a következő idényben a spanyol első ligában szerepelhet, míg a 3–6. helyezett együttesek a rájátszásban harcolhatják ki a Primera Divisónba jutást.

A forduló előtt a montenegrói Vijestiben jelent meg egy interjú Popovićtyal, aki a harmadik szerbiai edző a Real Zaragoza kispadján. Vujadin Boškov az 1978/1979-es szezonban ült a kispadon, amikor a csapat a 14. helyet szerezte meg az első ligában, míg Radomir Antić 1988 és 1990 között vezette a Real Zaragozát, amellyel az 1988/1989-es idényben ötödik lett, és indulhatott az UEFA-kupában, a rá következő szezonban pedig a kilencedik helyen zárta a bajnokságot.

Jóleső érzés egy ilyen neves társaság részese lenni, de egyidejűleg nagy teher is, mivel nem könnyű a hírneves elődök eredményeit megközelíteni” – mondta a Vijestinek Popović, aki hozzátette, nem volt könnyű feladat a Real Zaragoza kispadjára ülni, hiszen a spanyol közvélemény számára ismeretlen volt a Ranko Popović név, s azonnal utána is érdeklődtek, ki az a tréner, akire a klubvezetőség azt a nehéz feladatot bízta, hogy a nagy múltú, de jelenleg pénzügyi gondokkal küszködő Real Zaragozát visszavezesse a helyes útra, s hogy a csapat ismét a legjobbak között szerepeljen.

Fantasztikus érzés egy ilyen nagy múltú klub főedzője lenni, s nagy megtisztelés is, de még nagyobb kötelezettség, hogy megháláljam a bizalmat azoknak, akiknek a közbenjárásával kineveztek edzőnek.

Azért mondom ezt, mert Spanyolországba nagyon nehéz olyan edzőt hozni, aki nem spanyol, vagy aki nem az európai öt topligában szerezte a hírnevét. Ilyenek a spanyolok, mint labdarúgó-nagyhatalom megtehetik, hogy aki nem spanyol, vagy nincs óriási hírneve, az iránt nem mutatnak különösebb érdeklődést. Pont emiatt kezdtek a spanyol újságok érdeklődni irántam, s gyűjtötték az információkat.”

Így tett a legolvasottabb spanyol sportnapilap, a Marca is, amely a 2010-es világbajnokság aranylabdását, Diego Forlánt kereste meg, hogy meséljen Popovićról. Az uruguayi támadó a japán Cerezo Oszakában dolgozott együtt Popovićtyal, akiről a következőket mondta a Marcának:

Jó edző, aki szereti, ha a játékosai élvezik a labdarúgást, s akivel csak pozitív tapasztalatom volt. Igyekszik a labdarúgók önbecsülését növelni, és az a filozófiája, ha a játékosok élvezik a focit, akkor minden rendben lesz. Jellemző rá, hogy sokat beszél a csapat valamennyi tagjával, sokat társalog. Szeretném, ha a Real Zaragoza az irányítása alatt sikeres lenne, mert ő egy jó srác.”

A Real Zaragoza mezét korábban olyan labdarúgók öltötték magukra, mint Cafú, Andreas Brehme, Frank Rijkaard, Pablo Aimar, Gabriel és Diego Milito, José Luis Chilavert, Kily Gonzalez, Jorge Valdano, Savo Milošević, Gerard Piqué, Helder Postiga, Fernando Morientes, David Villa, Gabi, s a klub vezetősége szeretné, ha a csapat ismét korábban megszerzett hírnevéhez méltóan szerepelne. Az, hogy gondok vannak az egyesület háza táján, nem titok, de Popović szerint „minden gyorsabban és könnyebben oldódik meg, ha a pályán a csapat sikeres. Elég volt pár nap, hogy megtapasztaljam a szurkolók szenvedélyességét, mivel ők szó szerint a klubért élnek, s elválaszthatatlanul kapcsolódnak az egyesület múltjához és hagyományaihoz. Nagyon sok az érzelmi töltet a klub körül, és ez néha negatív eredményt produkál. Az én célom nem az, hogy még nagyobb »zaragozitának« tűnjek, mint amilyenek ők, hanem az, hogy jó hangulatot teremtsek, és hogy meggyőzzem a klubvezetőséget is, hogy ez a helyes út.”

Popović tisztában van vele, hogy a sajtó nem fog vele kesztyűs kézzel bánni, s a figyelem középpontjában lesz.

Spanyolországban egyik edzőnek sem könnyű a dolga, mivel itt nemcsak azt kérik, hogy nyerj, hanem azt is, hogy a csapat jól játsszon, és úgy győzzön. José Mourinho mindenhol sikeres volt a világban, kivéve a Real Madridot, ahol, ha a győzelemmel nem párosul a szép játék, azt nem is veszik figyelembe. A célunk, hogy minél jobban megközelítsük azokat a csapatokat, amelyek a feljutást közvetlenül kiharcolják. Az a vágyam, hogy a munkám túléljen engem. Nem a mennyiség és az eltöltött idő a fontos, hanem a minőség. Azt szeretném, ha valamiről emlékeznének rám. Az álmom pedig természetesen az, hogy a Zaragozát visszajuttassam az első ligába” – mondta Popović, aki a hétvégi győzelem után az újságírók kérdéseire spanyolul válaszolt.