2024. március 28., csütörtök
DESIRÉ NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Akrobatikus mozdulatsorok, lírai pillanatok

A halandóság feltételei – A budapesti Hodworks előadása a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színpadán

A színpadon két férfi és két nő – a budapesti Hodworks táncosai –, akik kíváncsian vizsgálják a kapcsolatokat ember és ember közt, a testiség és nemiség módozatait, határait. A halandóság feltételei című előadást a Desiré nemzetközi színházi fesztiválon láthattuk.

Egy férfi és egy nő, két férfi és két nő, két férfi néhány percre létrejövő teljesen egymás felé forduló figyelme, testi kontaktusa, egymásra találása, miközben a fantasztikus akrobatikus mozdulatsorok és a lírai pillanatok váltják egymást. Mintha a reális téren és időn kívüli birodalomban, egy gátak nélküli világban, az érzékek paradicsomában léteznének, mozognának abban az egy óra tizenöt percben a táncosok, amíg tart az előadás. Erre az időre megnyílik az ösztönök világa, a tudatalatti birodalma. Valószínűleg nem véletlen, hogy az előadásban nem hangzanak el értelmes körmondatok, csak halandzsaszöveg, illetve olyan artikulátlan hangok, amelyek a táncos érzéseinek a kifejezésére az adott pillanatban a legalkalmasabbak. A finom, ironikus humort sem nélkülözi ez az előadás, amely szembesíti a nézőt a másik iránti feltétlen bizalomhoz, testiséghez, nemiséghez való viszonyulásával.

Fantasztikusan egymásra rétegezett ruhadarabokban kezdik a Hodworks táncosai a produkciójukat, előadás közben le- és felkerülnek, különböző funkciót kapnak ezek a textíliák, az előadás végére a táncosok teljesen összevissza cserélik egymás közt ezeket az öltözködési darabokat.

Még csak annyit az előadásról, amely koreográfusa Hód Adrienn volt: A halandóság feltételei című produkciót az idei évad 20 legkiemelkedőbb kortárs táncelőadása közé válogatta az Aerowaves londoni székhelyű nemzetközi szervezet.