2024. április 19., péntek

A VMSZ elnöke lemondásra szólította fel Topolya polgármesterét

Pásztor István szerint senki sem játszhatja el a választók bizalmát, ezért a párt községi tisztségviselőinek távozniuk kell – A kisváros vezetői bruttó 50 ezer dináros ösztönző bért adtak ma

Pásztor István mai szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a párt elnöksége az ő javaslatára lemondásra szólította fel a topolyai önkormányzat VMSZ-es tisztségviselőit. A párt elnöksége a sajtóban megjelenő hírre reagált így, miszerint a topolyai önkormányzatban stimuláció címén bruttó 50 ezer dinárt írt ki magának és munkatársainak Kókai-Mernyák Melinda polgármester asszony. Pásztor István szerint ez megengedhetetlen, hogy a községi átlagbért meghaladó összeget juttassanak maguknak a tisztségviselők javadalmazás címén, majdnem háromszor annyit, mint amennyiből a kisnyugdíjasok kénytelenek élni egy hónapban. Ez lehet, hogy szabályozás szempontjából rendben van, de erkölcsileg semmiképpen, mondta pártelnök.

– Az ilyen módon kifizetett bérek teljesen eltérnek attól, amit a VMSZ képvisel. S az, hogy ez jogilag rendben van, még nem szolgálhat alapul arra, hogy Topolyán így javadalmazzák magukat. Ez az egyik oka annak, hogy azonnali lemondásra szólítottuk fel a VMSZ-es helyi vezetőket, a másik pedig, hogy a kiosztott stimulációkat úgy vették fel a politikusok (és ebben nem volt különbség a párthovatartozás tekintetében), hogy az eredményes munka elmaradt. Igaz, hogy a költségvetési keretek szűkösek, de az eddiginél jóval hatékonyabban lehetett volna dolgozni. E két ok miatt kellett felülvizsgálni a topolyai állapotokat, s meghozni ezt a példátlan döntést az eddig példátlan helyzetre – mondta Pásztor István.

A legfontosabb kérdés mégis, hogy mi lesz a topolyai önkormányzattal. A pártelnök szerint van annyi belső tartaléka a pártnak, hogy meg tudják oldani a kisváros vezetői helyeinek feltöltését. Új lappal szeretnének indulni, s remélik, hogy ezt a polgárok is kedvezően fogadják majd. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ha a polgármester lemond, feloszlik a községi tanács is, függetlenül attól, hogy ki melyik pártnak a tagjaként szerepelt a testületben. A közvállalatok VMSZ-es vezetőit nem váltják le, mert a pártelnök szerint ott az előírásoknak megfelelően fizették ki a béreket. Pásztor István elmondta, senkinek sincs joga visszaélni a választók bizalmával.

– Egy hónappal ezelőtt több mint ötvenezer polgár szavazott nekünk bizalmat a magyar nemzeti tanácsi választásokon. Ez kitüntető bizalom, de egyben felelősség is. Senki sem élhet vissza ezzel a bizalommal. A topolyai eset példaként kell hogy szolgáljon másoknak is. Amennyiben valaki megszegi az erkölcsi normákat, az adott szót, eljátssza a szavazók bizalmát, ezért felelnie kell.

A pártelnök azt mondta, a szervezeten belül a kérdéses személyek politikai felelősségre vonásáról még nem született döntés.