2024. március 28., csütörtök

A konszenzuskeresés elve

A vajdasági adminisztráció előtt álló feladatokról tárgyalt Újvidéken Ausztria nagykövete

Johannes Eignert, Ausztria belgrádi nagykövetét fogadta hétfőn Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. A tartományi adminisztráció terveiről beszélgettek újvidéki találkozójuk során. Pásztor elmondta, hogy a hangsúlyt a Vajdaságot érintő kulcsfontosságú kérdések rendezésére helyezik, mint amilyen például a jövő évi költségvetés elfogadása, illetve a tartomány finanszírozásáról és hatásköreiről szóló törvényjavaslatok kidolgozása. Ismertette, hogy a költségvetést december végéig meg fogja vitatni a vajdasági parlament, az említett két jogszabály szövegén pedig egyidejűleg dolgoznak majd.

Johannes Eigner és Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Johannes Eigner és Pásztor István (Fotó: Ótos András)

– A megállapodás lényege abban áll, hogy a tartományi kormány előkészíti a szóban forgó törvények javaslatait, s továbbítja azokat a tartományi parlamentnek. Itt egyeztetik a szöveget a képviselőcsoportokkal, mellyel megteremtődnek a feltételek arra, hogy a törvényeket Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban és Belgrádban, a Köztársasági Képviselőházban is megszavazzák – állapította meg Pásztor.

Hozzátette, hogy a különböző frakciók közötti együttműködés példáját már láthattuk Vajdaság új statútumának kidolgozása során, ebből kifolyólag nem látja egyetlen akadályát sem annak, hogy az együttműködésnek ezt a formáját miért ne lehetne alkalmazni más fontos kérdések rendezésekor is.

– Ez számít az egyedüli ésszerű hozzáállásnak, mellyel Szerbia parlamentáris demokráciájába valami újat vezetünk be, a kulcsfontosságú kérdések kapcsán kialakítható konszenzus keresésének elvét. Meglehetősen jó példaként szolgál a problémák efféle rendezése – fogalmazott Pásztor.

A tartományi parlament elnöke és az osztrák nagykövet a lezajlott nemzeti tanácsi választásokról is beszélgettek, valamint érintették a kisebbségi nyelv- és íráshasználatra, oktatásra vonatkozó jogok megvalósításának témakörét is.