2024. április 25., csütörtök

Halmozódó gondok

A sztrájkoló ügyvédek szerint az előzetes letartóztatásba helyezések is jogellenesek

Az ügyvédek munkabeszüntetése immár a harmadik hónapba ért, a hétvégén pedig Brüsszelben hallgatják meg a szerbiai elégedetlenkedő jogászok panaszait. Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnökének hétfői nyilatkozata szerint minden panaszt, amelyet a bíróságok előtt torlódó eljárások miatt kapnak, Nikola Selakovićnak, a szerbiai igazságügy miniszternek továbbítják, aki nem hajlandó egyezségre jutni az ügyvédekkel.

– Egyedül akkor történhet bármi, ha a szerb kormányfő tesz valamit – mondta Šoškić.

Az ügyvédi kamara elnöke szerint az idő múlásával a gondok is halmozódnak, amire már a kollégái is figyelmeztettek. Božo Prelević, Miroslav Bogićević ügyvédje nemrég bejelentette, hogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak majd jogorvoslatért, mivel jogi segítség nélkül senki ellen sem lehet eljárást folytatni.

– Honnan veszi az állam a bátorságot, hogy választott védőügyvéd részvétele nélkül eljárást folytasson valaki ellen, vagy egyáltalán előzetes letartóztatásba helyezzen valakit, államilag kiosztott ügyvéd részvétele nélkül – kérdezte Šoškić.

Az ügyvédi kamara elnökének véleménye szerint az lenne a legjobb, ha mielőbb megoldódna a jelen helyzet, jelenleg erre azonban nem lát esélyt.

– Mielőbb meg kellene találni a kiutat. Erre vágyom a legjobban, de nincs értelme saját magammal tárgyalnom. Az igazságügy-miniszter nyilvánvalóan nem támogatja kezdeményezéseinket. Számára az lett volna a legjobb, ha nem jelenünk meg követeléseinkkel, mert azokkal megdöntenénk a közjegyzői hivatalról felépített elgondolását. Arra törekszünk, hogy a hatalommal és a közvéleménnyel megértessük, hogy alapjaiban véve hibádzik az egész, csakhogy a jelek szerint mindenki befogta a fülét – ecsetelte a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke.

Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke a napokban azt nyilatkozta, hogy jelenleg semmilyen párbeszéd nincsen az ügyvédség képviselői és igazságügyi miniszter között.

– A mostani kommunikáció inkább „sükettelefonozásra” hasonlít. Az ügyvédek kezdetettől fogva a szakmaiságra hivatkozva kérik több jogszabály módosítását, az igazságügyi minisztériumot azonban kizárólag politikai érdekek motiválják. Selaković miniszter úgy viselkedik, mintha nem is jogász kolléga lenne. A munkabeszüntetés kezdete óta az átalányadó kapcsán sikerült megállapodásra jutnunk a pénzügyminisztériummal, a gyakorlatban azonban ezen a téren sem történt változás – taglalta Đorđević.

A harmadik hónapja sztrájkoló ügyvédek a közjegyzőségről szóló törvény és az azt kiegészítő törvénymódosítások – ezen belül elsősorban az ingatlanforgalomról szóló törvény – visszavonását, az ingyenes jogsegélyről szóló törvény tervezetének visszavonását és átdolgozását, valamint az adóztatással kapcsolatos problémák megtárgyalását követelik. A Belgrádi Ügyvédi Kamara tagjai számára csupán olyan ügyekben engedélyezte a jogi képviseltet, amelyekben gyermekek az áldozatok. Az ügyvédek olyan ügyeket is képviselhetnek, amelyek kiskorú gyermekek elhelyezéséről, szülői felügyeletéről vagy gyámságágról folynak. A munkabeszüntetésről a Szerbiai Ügyvédi Kamara döntött, azok az ügyvédek ellen, akik nem tartják tiszteletben a döntést, fegyelmi eljárást indítanak. Az ügyvédek munkabeszüntetése szeptember 17-e óta tart.