2024. március 28., csütörtök

Ismét amerikai cég a legesélyesebb vásárló

Tegnap telt le a határidő a smederevói Železara vasművek ajánlatainak megtételére. Mint már említettük, a privatizálási szándéknyilatkozatok az érdeklődő beruházó cég ügyviteli adatait, a vásárlási irányadó árat, beruházási programot, valamint a Železara jövőbeli üzleti tervét és munkaviszonyban maradó foglalkoztatottak számát tartalmazzák. A vasművek eladására a nyilvános felhívást október 31-én tette közzé az állam. Tegnap még úgy lehetett tudni, hogy az egyik leginkább számba vehető érdeklődő az amerikai Esmark Steel Groupe.

A cégóriás küldöttségével vasárnap tárgyalt Aleksandar Vučić kormányfő is, aki reményét fejezte ki, hogy a smederevói vasművek eladását június végéig sikerül majd véghezvinni.

Az Esmark küldöttsége úgy nyilatkozott, ha megszerzik a vállalatot, akkor nagy léptékű beruházásokat hajtanak véghez. Először is üzembe hozzák mindkét kemencét, és a Železara évi termelését a jelenlegi 400 000 tonnáról 2,2 millió tonnára növelik egy év alatt. A cél megvalósításhoz az elkövetkező évek során az Esmark mintegy 400 millió eurós beruházást szándékozik végrehajtani.

A küldöttség arról is beszámolt, hogy a jelenlegi mintegy 5000 foglalkoztatott közül senkit sem akarnak elbocsátani.

Mint ismeretes, a szerb kormány a smederevói Železara vasműveket 2012 ferbuárjában vette vissza egy dollárért az amerikai U.S. Steel vállalattól, amely a felhalmozott adósságai miatt vonult ki a szerbiai piacról. A vasművek jelenlegi termelésének értéke 340 millió euró, teljes kapacitással évente az 1,5 milliárd eurót is elérhetné. Adóssága viszont tetemes, banki hitelezőknek 260 millió euróval, beszállítóknak 120 millió euróval, a megrendelt alapanyagokért pedig 145 millió euróval tartozik. Ezt az adósságot minden bizonnyal az állam vállalja magára.