2024. március 29., péntek

Tüntetők végeznének Mubarakkal

Tüntetéssel tiltakoztak a hétvégén Kairóban a tekintélyelvű egyiptomi exállamfő, Hoszni Mubarak ellen hozott felmentő bírósági ítélet ellen. A tömeg a szombati ítélethirdetés után kezdett tüntetni, illetve a főváros központjában található Tahrír térre vonulni.

Tüntetők Kairó központjában (Fotó:  Beta/AP)

Tüntetők Kairó központjában (Fotó: Beta/AP)

A mintegy kétezer ember a városközpontban összecsapott a rendőrökkel. A megtámadott biztonsági erők előbb vízágyúkkal és könnygázzal, majd sörétes lőfegyverekkel próbálták szétkergetni a demonstrálókat, akik közül csaknem százat őrizetbe vettek.

A tiltakozó megmozdulásban legalább két, más források szerint három ember meghalt, több mint tíz megsebesült, nagy részük rendőr. Megsérült a kairói belbiztonsági szolgálat parancsnoka is.

Mubarakot további hét vádlottal állították bíróság elé. Közöttük volt a harminc évig tartó Mubarak-korszak utolsó belügyminisztere, Habíb el-Adli, és a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselője is. A bíróság mindegyiküket ártatlannak nyilvánította és felmentette a vádak alól.

Ezután aligha lepte meg a tömeg egy részének a viselkedése a rendőröket. Már a tárgyalás elején sejteni lehetett ugyanis, hogy enyhe vagy felmentő ítélet esetén elszabadulnak az indulatok. A bíróság épülete előtt összegyűlt az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja és bosszút, illetve halálos ítéletet követelt Mubarakra az igazságszolgáltatástól. A 86 éves Mubarak támogatóinak és a betiltott, majd terrorszervezetté nyilvánított iszlamista Muzulmán Testvériség aktivistáinak egy-egy csapata szintén megjelent, ami csak fokozta a helyzetet.

A volt egyiptomi elnököt – a hazájában az évszázad pereként emlegetett eljárásban – azzal vádolták, hogy a rendszerét megbuktató demonstrációk idején engedélyezte a karhatalmi erőknek a lőfegyver használatát a békés tüntetők ellen. Az 1981 és 2011 között működő Mubarak-rezsim megdöntéséhez vezető 18 napos tömegmegmozdulásokban és zavargásokban mintegy 850 ember halt meg.

Mubarak felelősségét azonban csak 239 demonstráló erőszakos halálával kapcsolatban vizsgálták. A bíróság szombaton felmentette, megállapítva, hogy nem a volt államfő rendelte el a tüntetők, illetve az uralma ellen fellázadt emberek meggyilkolását.

Hoszni Mubarak 2011 februárjában mondott le hivataláról, utána börtönbe került. Egyszer már el is ítélték ugyanebben az ügyben: 2012 nyarán életfogytig tartó börtönbüntetést kapott a rendszerellenes tüntetések több száz halálos áldozatáért. A fellebbviteli bíróság azonban tavaly érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte a per újratárgyalását, amelyben a hét végén felmentő ítélet született.

A bukott államfő és két fia, Ala és Gamal ellen korrupció, és 18 millió dollár közpénz elsikkasztásának vádja is felmerült; utóbbi miatt a volt elnökre az idén májusban három, fiaira pedig négy-négy év börtönbüntetést szabtak ki. A bíróság ezúttal mindhármukat felmentette a korrupciós vádak alól.