2024. április 24., szerda

Szigorúbb szankciókat sürget Vitalij Klicsko

Újabb orosz segélykonvoj érkezett Ukrajnába Kijev engedélye nélkül

Az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését és megszigorítását sürgette Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban.

Lázadók rakodják ki a segélyt a Donyeck melletti Makijevkában (Fotó:Beta/AP)

Lázadók rakodják ki a segélyt a Donyeck melletti Makijevkában (Fotó:Beta/AP)

Az Ütés párt egykori ökölvívó világbajnok elnöke, aki igen népszerű Németországban, az interjúban élesen bírálta a német gazdaság mindazon képviselőit, akik a szankciók lazítását szorgalmazzák.

„Számomra hihetetlen, hogy Németországban egyes gazdasági vezetőknek fontosabb a pénz, mint az emberélet” – mondta Klicsko, hozzátéve, hogy „az orosz kormány volt az, amely annektálta a Krímet, majd több ezer katonát küldött Kelet-Ukrajnába”, ezt azonban „újra és újra elfelejtik, Németországban is”. Az Oroszország elleni büntetőintézkedések megkérdőjelezése az áldozatok sorsa iránti érdektelenségről tanúskodik – jegyezte meg.

A válság nemcsak Ukrajnát érinti, és a Nyugat későn ismerte fel, hogy nem egy Ukrajna és Oroszország közötti helyi konfliktusról, hanem a nemzetközi viszonyokat meghatározó ügyről van szó – fejtette ki a kijevi polgármester, aki szerint „Putyin nagyorosz birodalmat akar felépíteni, kerül, amibe kerül”.

Újabb orosz segélyszállítmány érkezett Ukrajna keleti részébe Kijev engedélye nélkül – jelentette be tegnap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Liszenko azzal vádolja Moszkvát, hogy az élelmiszer-szállítmányok örve alatt a szeparatistákat fegyverzi fel.

A szóvivő szerint ezúttal egy 106 járműből álló konvoj hatolt be Kelet-Ukrajnába az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül. A szóvivő most is azt hangoztatta, hogy az ilyen segélyszállítmányokkal az oroszok fegyvereket és lőszereket juttatnak el az oroszbarát felkelőkhöz.

A hírügynökség szerint ez a mostani szállítmány immár a nyolcadik augusztus közepe óta. A RIA orosz hírügynökség szerint moszkvai kormányforrások azt közölték, hogy az előző hét konvoj összesen 9500 tonna élelmiszert, építőanyagot és gyógyszert juttatott el a kelet-ukrajnai lakossághoz.

Az ukrán szóvivő beszámolt arról, hogy a lázadók kezén lévő Donyeck repülőterének a közelében továbbra is folyik a tűzharc a szeparatisták és a kormányerők között.