2024. április 25., csütörtök
EU-TISZTÚJÍTÁS

Hivatalba lépett az Európai Tanács új elnöke

Hivatalba lépett Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) második elnöke, akit augusztus végi csúcstalálkozójukon választottak meg az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő uniós intézmény élére a tagállamok vezetői. A korábbi lengyel kormányfő a belga Herman Van Rompuyt váltotta az intézmény élén.

A flamand politikus hivatala brüsszeli átadásakor különleges napnak nevezte a hétfőit, amelyen egy olyan ország polgára veszi át tőle az öt évvel ezelőtt létrehozott pozíciót, amelyet „25 évvel és pár héttel ezelőtt még a vasfüggöny választott el Európától”. Van Rompuy bízik abban, hogy az intézmény jó kezekbe kerül, Tuskot pedig tapasztalt és bölcs, nyitott szívű és elméjű, igaz európainak nevezte. Van Rompuy azzal adta át hivatalát Tusknak, hogy az EU csak akkor maradhat stabil, ha a jövőben is a szabadságjogok nyílt tere marad, és védelmet kínál minden fenyegetéssel és félelemmel szemben.

– Bennünket, európaiakat az értékeink kötnek össze, ami egyedivé teszi kontinensünket; minden emberi lény kivétel és diszkrimináció nélküli tisztelete a politikai demokrácia és a szociális piacgazdaság nyelvére lefordítva – hangsúlyozta az egykori belga kormányfő, aki mandátuma lejártával visszavonul a közélettől.