2024. március 28., csütörtök

Micsoda hét!

Bécsből hazaérve a lányom, szokása szerint, nagyon röviden, de pontosan fogalmazva a következőket mondta: „Mindent elintéztem. Hétfőn délben vizsgálatra mész a visszereid miatt, kedden megműtenek. Csütörtökön Belgrádban a szemedet vizsgálja egy specialista, aki a lányaim szemeit gyógyította, ha kell, megmondja, hogy mikor operálnak. A visszereid egy ezresbe kerülnek, a szemed pedig kettőbe, tehát menj a bankodba!”

Haptákba vágtam magam, és azt mondtam, „megértettem, ezredes asszonyság”! És szalutáltam is…Amikor komoly dolgokról van szó, hihetetlen rövid mondatokban beszél. Ilyen lehet a munkahelyén is, egy amerikai bank igazgatósági tagja. Azt szokta mondani, hogy pontosan olyan, mint én, csak egy kicsit jobb! Az elejében, amikor ezt mondta, nem is tudtam, hogy mit is gondoljak, örüljek vagy bosszankodjak. Ma már csak mosolygok, és örülök, hogy egyáltalán vagyok – különösen, hogy reá hasonlítok!

A visszereimet itt, Újvidéken csiribí-csiribá módon tüntették el a Szlovák utcában. Nem voltam talán egy fél órát sem az asztalon! Őszintén mondva, nem vártam, hogy olyan feltételek között műtenek meg itt, ebben a kis országban… és milyen gyorsan… A fél órából még maradt a taxi hívására is. S a saját két lábamon mentem ki az utcára! Még jól emlékszem arra, amikor egy kitűnő játékosomat műtötték Sydneyben valamikor a nyolcvanas évek közepén. Hetekig nem állt a lábára! Mennyit haladt a tudomány meg a technika! Meg jómagam is tapasztalhattam egyet-mást.

Hogy miért éppen nekem kellett három vesével a világra jönni, azt nem tudom, de azt igen, hogy amikor megműtöttek Sydney legnagyobb kórházában – Teaching Hospital, valami háromezer ággyal! –, hetekig képtelen voltam járni, mondta is a kluborvosom, hogy a testem nem tudja, hogy a harmadik vesém csak köveket produkált, és fittyet hányt a vízzel való bajlódásra!

Az a baj, hogy jobban látsz!

Sajnos nem a labda rúgásáról van szó, bár arról volna! Egyébként is, ma már nem is olyan nagy előny, ha egy edzőnek jó szeme van, mert majd minden meccset felvesznek, aztán annyiszor le lehet forgatni az egészet, ahányszor akarod, és a legbambább focista is kristálytisztán láthatja, hogy milyen baromságokat csinált. Az én edzői első tíz évemben ilyen valami nem létezett, a moziban láthattunk néhány percet egy-egy nagy meccsről. Ma már az osztályok közötti találkozót is láthatja minden kissrác! Ahányszor akarja. Mert mind olcsóbb lett a „szerszám”, és mind egyszerűbb. Fent, a „karzaton” van vagy ötszáznyi felvételem! Igaz, mind a régimódi megoldással, amelyet be lehet „tálalni” a tv-készülékbe egy másik készülék segítségével, de át is lehet tenni CD-re is, ha éppen akarja az ember… De ki a fenének kellenek egyáltalán?!

Nekem, ha volna bármi a Kanárikról, már csak azért is, mert annyian nincsenek már köztünk. Klipa, Krgin, Kozlina, Belić, Lakčević, Major, Brzić és sokan mások, akikről semmit sem tudunk. Néhányan még összejövünk a hónap utolsó péntekén… S megy a dumcsi. Arról volt szó az egyiken, hogy sokan nem láttak a pályán. Én elszóltam magam, hogy olyan, mintha jobban látnék, mint valaha. Erre az egyik bedobta, hogy az annak a jele, hogy baj van! „Katarakt” – mondta! Elejében nem nagyon foglalkoztam ezzel, de amikor ki kellett cserélnem az olvasószemüvegemet, az orvos azt mondta, hogy ilyen és ilyen százalékban romlik a látásom, és az, hogy jobban látok, azt jelenti, hogy katarakta (szürke hályog) problémám van. Nos, ezért mentem Belgrádba.

Ott aztán a már említett doktornő azt mondta, hogy ő nem lát okot arra, hogy bármilyen beavatkozást végezzenek. De menjek el hozzá hat hónap múlva. Na kérem!

Igaza van a franciának!

Ribéry, a francia válogatott és a Bayern csatára visszaemlékezik a tavalyi világlegjobbja-választásra, és kertelés nélkül kimondja, hogy nagyon sok politika van abban, hogy például Ronaldo kapta az Aranylabdát: Amikor a titulus átadása előtt láttam – mondja Ribéry –, hogy Sepp Blatter hogyan ölelgeti Ronaldót, akinek az egész családja ott volt, azt mondtam a nejemnek, hogy biztos nem engem választanak a világ legjobbjának! Nem vagyok én hülye gyerek! Az Aranylabda odaítélésében nagyon sok politika van! Úgy volt ez 2006-ban is, amikor Cannavaro kapta az Aranylabdát. Véleményem szerint Neuer kellene hogy kapja az Aranylabdát, hiszen megnyert mindent, amit csak lehetett, kiváló sportember, szerény, nem dölyfösködik, mint sok nagy sztár! – vélekedik Ribéry.

Mintha csak nem akarta volna kimondani Ronaldo nevét, aki valószínűleg most is a nagy esélyes, habár a vb-n nem volt sehol…