2024. április 20., szombat

Magyarkanizsán nem változik a vagyonadó

A község bevételei is hasonlóan alakulnak, mint az idén

Nem kell az ideinél több vagyonadót fizetniük a következő évben Magyarkanizsa község lakosainak, csupán módosul a földadó – határozott a községi képviselő-testület tegnapi, huszonegyedik ülésén. Domonkos Tibor, az adóosztály vezetője elmondta, hogy eddig a földtulajdonosok annak alapján adóztak, hogy melyik övezethez tartozott a legtöbb földjük, ezentúl viszont minden földterület után elhelyezkedés szerint fizetnek, ami valamivel pontosabb és igazságosabb adózási rendszer az eddiginél.

– Ezeknek a rendeleteknek az elfogadásával részben csökken a község bevétele jövőre, de ezeket az összegeket egyébként is a helyi közösségeknek utaljuk át – mondta Domonkos.

A pénzügyi és adóigazgatási osztály jelentése szerint a költségvetés 2014. január és szeptember között alig több, mint 60%-ban valósult meg a tervezetthez képest, 950 millió dinárból 509 millió folyt be, amely az adóosztály vezetője szerint is jóval eltér az optimálistól. Jelenleg már folyamatban van a jövő évi költségvetés elkészítése is, melyről Domonkos Tibor annyit árult el, hogy a jövő évi is az ideihez hasonlóan alakul majd, mintegy 700-800 millió dinárral számolhatnak, s ennek ismét a beruházások fogják majd a kárát látni.

– Az uniós pénzekre és az IPA-pályázatokra sem számíthatunk akkora mértékben, mint az előző évben, de továbbra is nyitottak leszünk olyan beruházásokra, amelyhez csupán meghatározott önrészt kell előteremteni – tette hozzá az adóosztály vezetője.

A testület ülésén a képviselők elfogadták, hogy a község kilépjen a Bánát Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Regionális Központból, amit azzal indokoltak, hogy a távolság és a rossz kommunikáció miatt nem hozott eredményeket az együttműködés, holott a tagsági díj 3600 euró évente, bár a fizetés alól a 2013/2014-es évben már fölmentették őket. Az elhangzottak alapján azonban megkerülhetetlen, hogy egy akkreditált regionális ügynökségnek legyen a tagja, így a környező községekkel együtt a szabadkai Pannonreg ügynökséghez csatlakoznak, ahol a tagsági díj 700 ezer dinár, de a vezetőség szerint ez olyan befektetés, amely megtérül.

A horgosi Tisza Menti Vízművek vállalattal egy évre kötöttek szerződést, hogy az eddig nyújtott szolgáltatásait a jövőben is folytassa. A vízművek magánosításának ügye még nem rendeződött, ám Berec Sándor kommunális ügyekkel megbízott tanácstag elmondása szerint jövőre ezt is tisztázzák, azaz megmentik a magánosítástól, de addig, amíg nem rendezik ezt a kérdést, csak egy, vagyis a jövő évre köthetnek szerződést.

A képviselők döntöttek a magyarkanizsai Kistemető sorsáról, és lezárják azt. A temetőbe a nyolcvanas években temettek utoljára, a karbantartás pedig a község feladata, ezért rendeletet hoztak róla, hogy a továbbiakban ne is temetkezhessenek oda. A temető további sorsát illetően még nem született döntés. Bimbó Mihály polgármester azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy parkosítják, emlékhelyet alakítanak ki, amelyet a hozzátartozók továbbra is látogathatnának majd.