2024. március 29., péntek

Felmentették Mubarakot a több száz tüntető meggyilkolásával kapcsolatos vádpontokban

Felmentéssel zárult szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök pere, amelyben a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos felelősségét vizsgálták.

A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.

Az Egyiptomban az Évszázad pere néven emlegetett eljárásban a bíróságnak egyebek mellett arról kellett állást foglalnia, hogy az exelnök elrendelte-e több száz tüntető meggyilkolását a három évtizedes uralmának végéhez vezető, 2011-ben kirobbant felkelés során. Tizennyolc kormányellenes megmozdulás alatt összesen közel kilencszáz ember vesztette életét, Mubarak felelősségét mindazonáltal csak 239 demonstráló erőszakos halálával kapcsolatban vizsgálták.

Mubarakot ezenkívül egyes korrupciós vádpontokban is felmentették két fiával, Alá és Gamál Mubarakkal együtt. Ellenük és az exelnök egyik bizalmasa, Huszein Szálem befolyásos vállalkozó ellen többek között az volt a vád, hogy a világpiaci árfolyamnál jóval olcsóbban adtak el földgázt Izraelnek.

A bíróság előtt a tekintélyelvű volt államfő támogatóit rendőrkordon választotta el az áldozatok hozzátartozóitól, akik bosszút követeltek az igazságszolgáltatástól. Az ítéletre várva sokan elesett családtagjaik képét tartották a magasba, Mubarak kivégzését követelve. Halífa Ahmad Halífa fia fotóját lengette az exelnök támogatói felé, akiket a „gyilkos cinkosainak” nevezett. Halífa az MTI-nek elmondta, hogy fiát 2011. január 28-án, a "düh péntekén" lőtték szíven. – A vér vért követel – mondta a férfi, aki maga is megsebesült a golyózáporban.

A 86 éves exállamfő támogatói is szép számban összegyűltek. – Mubarak idején minden sokkal jobb volt, mint most. Igazságtalanság, ami jelenleg vele történik, hiszen semmi köze a gyilkosságokhoz – mondta Rehán Ahmed el-Mádi, aki a másik oldalon kántálókat banditáknak nevezte.

Este a felmentő ítélet ellen tüntetők összeütközésbe kerültek a rendőrökkel, akik könnygázzal és vízágyúkkal próbáltak szétkergetni mintegy 700-1000 embert a Tahrír tér környékén lévő utcákban. „Le a katonákkal!”, „Halál Mubarakra!” – skandálták a tüntetők.

Mubarakot és a többi vádlottat 2012-ben ugyanebben az ügyben bűnösnek találták és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Egy sikeres fellebbezés után 2013 áprilisában újrakezdődött az eljárás. – Soha nem tettem semmi rosszat – mondta maga Mubarak szombaton telefonon az egyik helyi magántelevíziónak a felmentő ítélet után. Hozzátette: „Amikor értesültem az első ítéletről (2012-ben), csak nevettem”.

A felmentések ellenére egyik vádlott sem került szabadlábra. Mubarak és fiai közpénzek elsikkasztása miatt jelenleg hároméves szabadságvesztésüket töltik. A szombati tárgyalást vezető bíró az ítélet ellenére hangsúlyozta, hogy a felmentés nem csökkenti Mubarak felelősségét az elnöksége utolsó éveire jellemző „korrupcióval” kapcsolatban.