2024. április 25., csütörtök

Megnyílt a KWS Óbecsén

Aleksandar Vučić kormányfő jelenlétében ünnepélyesen átadták a német vetőmag-nemesítőt

Pénteken hivatalosan is átadták a német KWS vetőmag-nemesítő óbecsei feldolgozóközpontját. A szalagot Aleksandar Vučić kormányfő vágta át, aki azt mondta: az óbecsei község új erejét tükrözi a KWS beruházása, amelyet a beruházó a kormány támogatásával, de állami szubvenciók nélkül valósított meg.

Szerbia legnagyobb magfeldolgozójának az építése mintegy 30 millió euróba került, és az egyik leggyorsabban megvalósuló beruházás lett az országban: az alapkövet márciusban helyezték el, és annak ellenére, hogy a szójagyár melletti 15 és fél hektáros telken folyó építkezés az esős időjárás miatt nem haladhatott a tervezett ütemterv szerint, már szeptemberben átvették a kukoricát a tízezer tonna kapacitású feldolgozóközpontban.

Ehhez fogható beruházás több évtizede nem volt Óbecsén. Vuk Radojević polgármester az ünnepélyes átadón elmondta: az önkormányzat nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy újabb beruházók érkezzenek a községbe. Megítélése szerint a KWS és a célirányos csődeljárás alatt álló PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát együttműködésében is nagy lehetőségek vannak.

A KWS vetőmag-nemesítő központjában az előzetes becslések szerint 250-en kapnak munkát. Óbecsén olyan csúcsminőségű kukorica- és napraforgóhibrideket és -fajtákat állítanak elő az Európában egyedülállóan korszerű technológiával, amelyeket a hazai piac mellett Oroszországba, Ukrajnába, a szomszédos és EU-s országokba szállítanak. A KWS vállalat 4500 személyt foglalkoztat világszerte, és több mint 1,1 milliárd eurós nettó forgalmat bonyolít le.