2024. március 29., péntek

Felkészült a téli szolgálat

Zomborban idén is a Zelenilo kommunális közvállalat a téli szolgálat hordozója, a feladatok ellátását a Čistoća és a Vodokanal kkv is segíti.

Örvendetes, hogy idén több utcában takarítják el majd a havat, mint korábban. Tavaly 35 utca élvezett elsőbbséget a városban, ez a lista idén 17 újabb utcával bővült. Erre úgy kerülhetett sor, hogy a város északi és déli elkerülő útját, illetve több utcát immár nem a városi téli szolgálat, hanem a Putevi Srbije közvállalat tisztítja meg a hótól.

– Négy hókotró és sószóró, meg egy kisebb jármű áll rendelkezésünkre, amivel a szűkebb utcákat és hidakat takarítjuk. Nagyobb erőgépek igénybevételére is szerződést kötöttünk, komolyabb havazás esetén pótjárműveket is igénybe vehetünk. Idén magasabb fokú útkarbantartásra lehet számítani, ami egyben nagyobb biztonságot jelent a közlekedők számára – nyilatkozta az erőgépek átvizsgálása során Luka Rašić, a téli szolgálat vezetője.

A téli szolgálat műszaki szemléjén részt vett Milan Glumac, a közlekedési rendőrség parancsnoka, aki szerint tavalyhoz képest előrelépés történt mind a technikai fölszerelés, mind a fölhalmozott só- és zúzalékmennyiség tekintetében.

– A téli szolgálat visel gondot az utcák, parkok, gyalogos övezetek járhatóságáról, ami jelentős kihatással lesz a közlekedésbiztonságra. Fölhívnám a járművezetők figyelmét a téli felszerelés használatára, egyben arra kérem őket, hogy járműveiket az úttesten kívül parkolják, így könnyítsék a hókotrók munkáját – emlékeztetett Glumac.

A téli szolgálat összesen 122,5 km hosszúságú utat és utcát köteles közlekedésre alkalmas állapotban tartani.