2024. április 19., péntek

Továbbra is szennyez a Žitoprodukt

Nagybecskereken, a Béga-sor és a Sajkás utcák lakói évek óta hasztalanul tiltakoznak a lakóházaik szomszédságában levő Žitoprodukt malom- és pékipari vállalat magtáraiból felszálló por és zaj miatt. A helyzet akkor került a közvélemény figyelmébe, amikor 2010 novemberében a kukorica nem megfelelő tárolása miatt a por ellepte a környező házakat és a Béga-tó felületét. A környezetszennyezést az okozta, hogy a kukoricának a magtárba való helyezésekor keletkező port – a berendezések meghibásodása miatt – kellő védőintézkedések nélkül rakták a tehergépkocsikba. A felügyelőség akkor arra kötelezte a vállalatot, hogy mérjék a káros anyagok kibocsátását. A környéken élők panaszaiból ítélve azonban a helyzet nem sokat változott.
A polgárok a napokban újra a közvéleményhez fordultak. Azt állítják, hogy a vállalat létesítményeiből kibocsátott por és polyva veszélyezteti az egészségüket. Van rá példa, hogy a légszennyezés miatt légzőszervi betegséget kapott több környéken élő személy. Külön veszélyt jelent a szennyeződés a környéken élő gyerekek számára.
Vladan Dimić szerint az utóbbi hónapokban elviselhetetlenné vált a vállalat berendezései által kibocsátott zaj. Még a legjobb nyílászárók sem enyhítenek a problémán. A zaj nem szünetel éjjel sem, a hét minden napján. Erről értesítették a mezőgazdasági felügyelőséget, a kommunális rendőrséget és több más felügyelőséget. Választ sem kaptak sehonnan sem. A polgárok véleménye szerint eddig egy alkalommal végzett a felügyelőség méréseket, de arra az időre a gyárban leállították a legzajosabb gépeket. A polgárok szerint a helyzet riasztó és sok embernek van veszélyben az egészsége. Egyre több a légzőszervi megbetegedés, úgy a gyerekek, mint a felnőttek körében. Por lepi a tetőket, a gépjárműveket, a lakásokban a bútort is. Nem csak a közelben élők egészségét veszélyezteti a szennyezés, hanem a Berberszki-lakótelepen élőkét is. Egy kilométeres körzetben van a városi kórház, a tüdőkórház, napközi, általános iskola és több középiskola is.