2024. március 29., péntek

Milanović nem jön el Belgrádba

A horvát miniszterelnök Šešelj kijelentései és a szerb államvezetőség reakciójának hiánya miatt mellőzi a decemberi nemzetközi tanácskozást

– Nevetséges lenne, ha Vojislav Šešelj megnyilvánulásai után Belgrádba utaznék – jelentette ki Zoran Milanović horvát miniszterelnök pénteken, amikor azon döntését magyarázta, hogy nem vesz részt a tizenhat közép- és kelet-európai állam és Kína decemberi csúcstalálkozóján. Milanović azt rótta fel a szerb államvezetőségnek, hogy nem határolódott el világosan a radikális pártvezér kijelentéseitől, melyekkel Hágából történő hazatértét követően ismét a Nagy-Szerbia elképzelése mellett szállt síkra beszédeiben, veszélyeztetve ezzel Horvátország területi integritását. Milanović azon a véleményen van, hogy kulturáltság kérdése korrekt álláspontra helyezkedni Šešelj kirohanásaival kapcsolatban, aminek mindenképp sorra kellene kerülnie figyelembe véve a horvátországi szerb kisebbség védelme érdekében tett erőfeszítéseket.

Zoran Milanović horvát miniszterelnök (Fotó: Beta/AP)

Zoran Milanović horvát miniszterelnök (Fotó: Beta/AP)

– Azt várom el másoktól, hogy legalább korrekt módon nyilvánítsanak véleményt bizonyos események kapcsán. Például az említett „mélyen tisztelt úrnak” a viselkedéséről. Ezek a személyek egyazon politikai társaság részét képezték a kilencvenes évek folyamán. Most mindössze annyit kérünk, hogy mondják ki, mindez nem megfelelő, rosszat jelent, s határolódjanak el – magyarázta Milanović.

A Jutarnji list lap beszámolója szerint Milanovićnak meggyőződése, hogy az előző szerb hatalom megtette volna e lépést, a jelenlegi azonban, bizonyos okok miatt, nem mutatkozik hajlandónak elhatárolódni a szélsőséges mondatoktól. Aláhúzta: érti, hogy a szerbiai államvezetőségnek megvannak a maga gondjai, véleménye szerint a jelenlegi módszer azonban nem a megfelelő azok orvoslására.

Milanović nem kívánt konkrét választ adni arra az újságírói kérdésre, hogy a Šešelj-ügy miatt Horvátország akadályozni fogja-e majd Szerbia európai felzárkózását.

– Azt hiszem, már mindent elmondtam. Építő jellegű és érthetőbb reakciókat várok el. Felelősséget kell tudni vállalni bizonyos helyzetekben, egy állam vezetése ugyanis a felelősségvállalást is magába foglalja. A problémáktól való megfutamodás nem vezethet el a megoldáshoz – értékelte a horvát kormányfő.

Mint ismeretes, előző nap horvát kezdeményezésre az Európai Parlament is megszavazott egy határozatot, melyben elítélték Šešelj kijelentéseit, a szerb reakció hiányát és a szabadon engedésről szóló döntés felülvizsgálására szólították fel a hágai törvényszéket. A határozatot követően Aleksandar Vučić szerb kormányfő kijelentette, hogy a történteket a horvát választási kampány részeként lehet értékelni, s azt mondta, Szerbia jobb barátja ma Horvátországnak, mint Horvátország Szerbiának.

– Jó viszonyok kiépítésére törekszünk Horvátországgal. Megköszönve mindazt, amit rólunk most elmondtak, világossá vált azonban számunkra, mit gondolnak rólunk, s mit kívánnak nekünk – reagált a szerb miniszterelnök.

Milanović visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint az európai parlamenti rezolúció sértő lenne Szerbia számára. A határozatot kiegyensúlyozottnak tekintette.