2024. április 19., péntek

Nem csökkenti olajkitermelését az OPEC

Nem változtatott a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán az OPEC – jelentette be csütörtökön a kuvaiti olajminiszter a szervezet bécsi konferenciája után. A hírre a kőolaj ára tovább csökkent.

Az OPEC gazdagabb tagjai attól tartanak, hogy ha a kartell visszavenné kitermelését, tovább zsugorodna részesedése a világ olajpiacán (Fotó: Beta/AP)

Az OPEC gazdagabb tagjai attól tartanak, hogy ha a kartell visszavenné kitermelését, tovább zsugorodna részesedése a világ olajpiacán (Fotó: Beta/AP)

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a termelési kvóta érvényességi idejét hat hónapra hosszabbította meg, így a legközelebbi találkozón, jövő év júniusában vizsgálja felül újra – mondta el az iráni olajügyi miniszter. Az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere ehhez hozzátette, hogy „nem pánikolunk”.

A miniszterek arról is döntöttek, hogy a szervezet elnöki posztját januártól egy évre Diezani Alison-Madueke nigériai olajügyi miniszter tölti be.

Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára nyáron 115 dolláron is állt, azóta csaknem 30 százalékkal 80 dollár alá csökkent. Szerdán 77,75 dolláron zárt. Csütörtökön tovább csökkent a Brent ára, négyéves mélyponton 74,36 dolláron is állt, röviddel az OPEC-döntés bejelentése után 2,50 dollár gyengüléssel 75,25 dolláron jegyezték.

A Reuters már a találkozó előtt arról írt, hogy az Öböl menti országok Szaúd-Arábiával az élen blokkolni szándékoznak bármilyen kvótacsökkentési kísérletet. Ezzel figyelmen kívül hagyják a kartell szegényebb tagjai, köztük Venezuela érdekeit – ezek az országok súlyos bajba kerültek költségvetésük hiányzó olajárbevételei miatt.

Az OPEC gazdagabb tagjai attól tartanak, hogy ha a kartell visszavenné kitermelését, tovább zsugorodna részesedése a világ olajpiacán – írja a hír kapcsán a Napi Gazdaság. A korábbi évek 40 százalékos szintje már így is múlté, igaz, még mindig e szervezet tagállamai viszik a világpiacra a fekete arany több mint harmadát. A jómódú országok magas devizatartalékaikra alapozva egyelőre bírják a harcot az árakkal.

Abban bízhatnak, hogy az alacsony ár veszteségessé teszi a viszonylag drága technológiát alkalmazó észak-amerikai olajpala-kitermelők egy részét, ami csökkenti a kínálatot, s ezzel emelkedő pályára állíthatja az olajárat. Az olajpalaboom váratlanul érte az OPEC-et, a venezuelai külügyminiszter szerint környezetvédelmi katasztrófát jelent, hogy emiatt zuhan az olaj ára, ami kiszoríthatja a piacról az alternatív energiaforrásokat is – olvasható az üzleti és pénzügyi hírlapban.