2024. április 25., csütörtök

Három dinárral drágulhat a kenyér

A T–500-as lisztből készült, ún. Száva kenyér a következő napokban 3 dinárral drágulhat, tehát az eddigi 46 dinár helyett 49 dinárba kerülhet a búza drágulása miatt – jelentette be Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke. A pékek uniója azt javasolja a kormánynak, hogy határozattal írja elő, hogy a félkilós fehér kenyeret legfeljebb 49 dinárért árulják. Pralica elmondta, hogy az elmúlt hét napban a búza ára 17-ről 23 dinárra ugrott, és ha tovább emelkedik és meghaladja a 26-27 dinárt, akkor a Köztársasági Árutartalékoknak be kell avatkoznia, hogy a gabonaraktárok megnyitásával megoldják a problémát, és a kenyér ne dráguljon tovább – véli a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke.

Pralica elmondta, hogy vár még néhány napot, amíg állandósul a gabona ára, majd találkozni fog Rasim Ljajić kereskedelmi miniszterrel, hogy megvitassák az előállt helyzetet. A kormány rendeletének értelmében a 2015. január 31-éig a Száva kenyeret nem árusíthatják 46 dinárnál magasabb áron. Pralica szerint egy új rendelettel egy új, 49 dináros felső határt kellene meghatározni.

Rasim Ljajić, kormányfőhelyettes és kereskedelmi miniszter reagált Zoran Pralica kenyérdrágulást valószínűsítő nyilatkozatára. Ljajić kijelentette: „Biztosra vehető, hogy nem drágul meg a kenyér”. A kereskedelmi miniszter azzal érvelt, hogy a búza ideiglenes árváltozása önmagában még nem elegendő ok a kenyér árának megemelésére.