2024. április 19., péntek

Állami költségen külföldön gyógyítják a gyerekeket

A gyermekek külföldi gyógyíttatásának céljából létrehozott alap hivatalosan pénteken kezdett el működni. Az alapban jelenleg egymillió euró van, ezt a szerb kormány különítette el. Az illetékesek arra számítanak, hogy idővel egyének és vállalatok is támogatni fogják adományukkal az alapot, mondta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

– Azokat a gyermekeket gyógyíttathatják majd állami költségen külföldön, akiket Szerbiában nem tudnak kezelni, mert ehhez nem adottak a feltételek, a szükséges gyógyítási eljárások. Minden egyes esetben szakemberekből felálló bizottság alakul majd meg, és ez bírálja el a kérelmeket, valamint határozza meg, hogy a világ mely egészségügyi intézményében kellene gyógyítani az adott gyermeket. Az alap működtetése során a transzparenség elve vezérel majd bennünket, bármikor tudni fogjuk, hogy mennyi pénzt fizettek be az adományozók, és azt milyen célból, hol költötték el – magyarázta Lončar.

Az egészségügyi miniszter újságíró kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az egészségügyi intézmények jövő héten írhatják ki a pályázatot az újonnan alkalmazandó orvosoknak, nővéreknek és ápolóknak. A két héttel ezelőtti bejelentések értelmében az egészségügyi rendszerben év végéig 343 újabb orvost és 333 egészségügyi nővért, illetve ápolót alkalmaznak.

Mivel a kormány létszámstopot rendelt el a közszférában, ezért az újonnan megnyíló munkahelyeket a kormány illetékes bizottságának kell jóváhagynia.

A Tanjug hírügynökségi jelentése szerint Lončar pénteken azt is megerősítette, hogy hamarosan megérkezik az országba az első gammakés, így az agydaganatok különböző formáiban szenvedő pácienseknek nem kell többé Törökországban kezeltetniük magukat. A gammakés megvásárlásához szükséges pénzt már elkülönítették, most már csak a dokumentációt kell összeállítani, taglalta Lončar.