2024. április 25., csütörtök

Kocsányostölgy-fasor szegélyezi majd a péterrévei utat

Decemberben fásításba kezd az óbecsei Komunalac Közvállalat, ugyanis az önkormányzat 15 millió dinárt szán szélvédett övezetek kialakítására a községben. Az október végén meghirdetett közbeszerzési pályázat határideje pénteken jár le, és ha egy cég sem él panasszal, a Komunalac a tervek szerint már a következő hónapban munkához lát.

– A 15 millió dinárt a facsemeték beszerzésére, az ültetésre és az elkövetkező öt évben szükséges gondozási munkálatokra fordítjuk. A péterrévei úton, ahol százéves, védett kocsányos tölgy is található, 629 fiatal kocsányos tölgy ültetésével mintegy két km hosszan pótoljuk ki a hiányzó fasort. Ha befejezik Óbecse és Péterréve között a hátramaradt két km-es út felújítását, ott is elültetjük mindkét oldalon a fákat. Ha ez megtörténik, Óbecse és Péterréve között ismét olyan kocsányostölgy-fasor lesz, mint amilyen 150 évvel ezelőtt volt – tudtuk meg Kovács Norbert igazgatótól.

A leghosszabban – nyolc kilométeren – a Topolyai útról Pecesorra vezető úton ültetnek majd fákat, ahol az út mindkét oldalára 5700 akác- és szilfa kerül. A Pecesor és Péterréve közötti, 5,6 km-es nyári út mentén csaknem kétezer facsemete lesz, a bácsföldvári úton 500, a topolyain 400 fával egészítik ki a szélvédett övezetet.

A közbeszerzési pályázaton több mint 9000, átlagosan 2,5 méter magas fa szállítására vár ajánlatot a cég. A fásítást tavasszal fejezi be a Komunalac.