2024. április 20., szombat

Mit tehetnek a gyerekeink a Tiszáért?

Felvételek a Tisza mélyéről – A Tisza Mentőcsapat népszerűsítő akciója

Kedden délután a zentai November 11. iskola felsős diákjai és tanáraik nagy érdeklődéssel kísérték figyelemmel a Tisza Mentőcsapat számukra szervezett Tisza-védelmi népszerűsítő akcióját. A civil szervezetként működő mentőcsapat négy tagja: Adzsity Krisztián Róbert búvár, víz alatti filmes, Baranyi Nándor búvár, Gergely József biológus és Dragana Radonjić bemutatta a diákoknak, hogyan is néz ki a kedvenc szőke folyónk medre különböző mélységekben, egészen 25 méter mélyig. A gyerekek láthatták a mindenféle hulladékkal, műanyag és egyéb szeméttel teledobált iszapos mederben élő folyami rákokat és halakat, amelyek kénytelenek megosztani élőhelyüket az őket egyre inkább kiszorító szeméttel. Az elgondolkodtató és egyben ijesztő látványra reagálva a gyerekek számos kérdést tettek föl az előadóknak, akik útbaigazítást adtak a diákoknak, hogy hogyan kell viselkedni strandolás, csónakázás és a vízi sportok űzése során, különös tekintettel a további környezetszennyezés megelőzésére.

Baranyi Nándor ismertette a vízi mentők kiemelten fontos közhasznú szerepvállalását, amire idén igencsak szükség volt a rendkívül súlyos károkat okozó árvizek idején, amikor is embereket és javaikat kellett kimenteni az árból. A bemutató részvevői nagy érdeklődéssel kísérték figyelemmel a búvár beöltözését és a búvárkodásról szóló izgalmas beszámolókat.

A folyóban való fürdéssel kapcsolatban a mentőcsapat tagjai külön felhívták a diákok figyelmét a Tisza átúszásának a tilalmára, amit az új mentőhajónak köszönhetően a jövőben szigorúbban fog ellenőrizni a Tisza Mentőcsapat és a vízi rendőrség.

Gergely József biológus, lapunk munkatársa a Tisza mente természeti értékeire hívta föl a tanulók figyelmét, beszámolóját remekbe szabott természetfotóival illusztrálta, ezzel is népszerűsítve a természetjárás szépségeit, a környezetünkre való fokozottabb odafigyelést.

A nagy sikerű előadásnak lesz folytatása, a tél folyamán a többi zentai általános iskolába és középiskolákba is ellátogatnak a Tisza Mentőcsapat lelkes tagjai.

Az előadás-sorozatot a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatta.