2024. április 25., csütörtök

Egy sötét öltönyös Bánk bán

Élménytöredékek az Újvidéki Színház legújabb előadásáról

Nem szokványos Bánk bán előadást várt és kapott az Újvidéki Színház közönsége Urbán Andrástól. A rendező a magyar drámairodalom egyik legnagyobb klasszikusát állította színpadra úgy, hogy a ma emberének, a dilemmáira választ kereső és sok esetben választ is adó, gondolkodó embernek a szemszögéből közelíti meg a haza és hazaszeretet, hatalomgyakorlás, zsarnokság és a kisember kiszolgáltatottsága, a közösségi felelősségvállalás és egyéni érdek problémakörét, féltékenység, hűség és hűtlenség kérdését.

Megnyerő az előadás eszköztelensége: a színpad hátterében az Árpád-háziak családi címere, néha egy szék, egy vagy két szónoki emelvény. A színészek sötét öltönyben, kosztümben jelennek meg a színpadon, gyakran Anonymus-maszkban a nézőtéren ülnek, miközben a szónokokat hallgatják, közbeszólnak, vagy csak a történéseket figyelik, ha a forradalmi hevület forrpontra kerül, akkor skandálva követelik a zsarnok eltávolítását. Van egy keretjáték is: készül a Bánk bán, és közben a színészek vitatkoznak nemzeti érzésekről, hazaszeretetről, nemzetek együttéléséről, tabukról, hatalomról. A legtermészetesebb módon épül be az előadásba a Himnusz vagy például a Boldogasszony Anyánk néphimnusz eléneklése.

Megkapó vallomást hallunk arról, hogy a szülőföld nekünk nagyanyánk kék pöttyös, kormos aljú bögréjét, a tőle örökölt kis feszületet vagy a pék által sütött cipót is jelenti. Természetesen a humort sem nélkülözi a produkció.

Az előadás végén a menni vagy maradni kérdéskör merül fel, a nézőnek arra a kérdésre kell a teremből az előcsarnokba való távozásával választ adni, mely esetben hagyná el az országot: ha az euró ára 200 dinár fölé emelkedne, ha jönne a hiperinfláció, ha a nemzetközi közösség embargót vezetne be, ha bombáznák az országot... Úgyhogy a színészek felváltva hajoltak meg a teremben és az előcsarnokban, miközben itt is, ott is zúgott a taps.

A letisztult, remekül megkomponált előadás kiváló színészei: II. Endre, magyar király – Huszta Dániel, Gertrudis, Endre felesége, merániai. Német – Krizsán Szilvia, Sterija-díjas, Ottó, merániai herceg, Gertrudis öccse. Német – Sirmer Zoltán, Izidóra, udvarhölgy a királyi udvarban, türingiai. Német – Crnkovity Gabriella, Bánk bán, Magyarország nagyura. Magyar – Mészáros Árpád, Sterija-díjas, Bojóthi Melinda, a felesége. Spanyol – Elor Emina, Pataki-gyűrű díjas, Mikhál bán, Melinda bátyja. Spanyol – Magyar Attila, Erzsébet-díjas, Simon bán, Melinda bátyja. Spanyol – Német Attila, Petur bán, bihari főispán. Békétlenkedő magyar – Figura Terézia, Myska bán, a királyok nevelője. Gertrudishoz hű magyar – Pongó Gábor, Solom mester, a királyok nevelője. Gertrudishoz hű magyar – Gombos Dániel, Biberach – lézengő ritter. Német – Balázs Áron, Sterija-, Jászai- és Pataki-gyűrű díjas, Tiborc, paraszt. Magyar – Ferenc Ágota.