2024. április 19., péntek

Viszonylagos nyugalom volt Fergusonban

A hatósági készültségnek, a havazásnak és talán a hálaadás ünnepnapjának köszönhetően viszonylagos nyugalom volt szerda éjjel Fergusonban. A kétharmad részben fekete többségű város rendőrségi épületénél mintegy kéttucatnyian tiltakoztak csupán. Jay Nixon, Missouri állam kormányzója, aki a Nemzeti Gárda 2200 tagját vezényelte Fergusonba és környékére, kijelentette, a csapaterősítés „hasznos” volt.

Előző nap az Egyesült Államok mintegy 170 városában tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyek nyomán a rendőrök több mint 400 személyt vettek őrizetbe, ebből csak Los Angelesben 200-at. A rendőrség a tüntetőknek négy percet adott arra, hogy távozzanak a rendőrség székháza előtti területről és a környező utcákról. Aki ott maradt, őrizetbe vették. Csupán azokat engedték ki, akik kifizették az 500 dollárnyi óvadékot. A többiek december elsejéig maradnak a fogdában.

A St. Louis elővárosának számító, 21 ezres településen hétfőn törtek ki zavargások, miután a megyei vádesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat Darren Wilson rendőr ellen, aki augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt.

Harlemben Brown szülei szerdán együtt imádkoztak két, ugyancsak rendőr által megölt fekete fiatal családjával. Brown apja és anyja több nyilatkozatban mély felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Wilson előző nap az ABC Newsnak kijelentette: tiszta a lelkiismerete. A szülők új és „tisztességes” eljárást sürgettek. Az anya, Lesley McSpadden a CBS-nek azt mondta; Wilson „egyetlen szavát sem” hiszi el.