2024. április 19., péntek

Bogićević ügyvédei Strasbourgig mennek

A šabaci Farmakom konszern tulajdonosának ügyvédei a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért, mivel jogi segítség nélkül senki ellen sem lehet eljárást folytatni, jelentett be szerdán Božo Prelević, Miroslav Bogićević ügyvédje. Mint megjegyezte, védence tud az ügyvédek sztrájkjáról.

– Nem lehet eljárást folytatni valaki ellen, ha nincs védelme. A gyanúsítottaknak nem az ügyvédek önkénye miatt, hanem az Ügyvédi Kamara döntése miatt nincs védőügyvédjük. Mivel a szóban forgó ügyben egyik gyanúsítottnak sincs védőügyvédje, a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulunk majd jogorvoslatért – mondta az ügyvéd.

Prelević szerint fölösleges volt előzetes letartóztatásba helyezni Bogićevićet, az elmúlt egy évben ugyanis vagy százszor elhagyta az országot, és vissza is jött Szerbiába, miközben ugyanennyi ideje, hogy a nyilvánosság elkezdett beszélni a letartóztatásáról.

A hétfőn letartóztatott Miroslav Bogićevićet, a šabaci Farmakom konszern tulajdonosát, valamint a Belgrádi Gazdasági Bank letartóztatott tisztségviselőit azzal gyanúsítják, hogy Bogićevićtyel együttműködve hagytak jóvá 15 millió euró értékben hiteleket ennél a banknál különféle visszaélések, például értéktelen garanciák felmutatása, illetve beszámítása révén. A szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség döntést hozott a nyomozás elindításáról, s a vizsgálati fogság elrendelésére tett javaslatot. A Farmakom vezetőjén kívül további hat személyt állított elő hétfőn a rendőrség.